MILJØ

Yara reduserer utslipp

Yaras fabrikk i Porsgrunn skal få ny renseteknologi.
Yaras fabrikk i Porsgrunn skal få ny renseteknologi. Bilde: Gisle Nomme

Den nye teknologien skal installeres i løpet av 2006.

Den er et resultat av mangeårig forsknings- og utviklingsarbeid ved Yaras forskningssenter i Porsgrunn.

Yara har forsket på å finne renseløsninger for eldre anlegg siden tidlig på 1990-tallet. Nå har de kommet fram til en høytemperatur-katalysator som kan installeres i både nye og gamle anlegg.

Eksport

Ifølge selskapet vil den nye teknologien sette Yara i stand til å bringe sine eldre salpetersyrefabrikker opp på nivå med verdens beste og nyeste fabrikker.

Det er satt i gang industriell produksjon av katalysatoren fordi Yara også planlegger å benytte teknologien i egne fabrikker utenfor Norge. De ønsker også å selge teknologien til andre industribedrifter.Frivillig avtale

Miljøverndepartementet og Prosessindustriens Landsforening inngikk i 2003 en frivillig overenskomst om å redusere prosessindustriens utslipp av drivhusgasser til 13,5 millioner tonn CO 2 i 2007.

Dette målet blir nå sikret ved at Yara installerer den nye teknologien.Større effekt enn kvotehandel

PIL-avtalen gir en utslippsreduksjon på nærmere én million tonn CO 2 i forhold til dagens utslippsnivå.

Nå har industribedriftene inngått en avtale seg imellom. Den innebærer at Hydro og Yara gjennomfører kutt ved å endre sine produksjonsprosesser. Disse nye kuttene er tre ganger større enn kvotehandelen med CO 2 vil føre til.

– Frivillige avtaler har vist seg å være meget gode for miljøet, industrien og myndighetene, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Prosessindustriens Landsforening til pil.no.Enten redusere eller kjøpe kvoter

Virksomheter som inngår i EUs kvotehandelsdirektiv ble ved siste årsskifte faset inn i et kvotehandelsregime, som etter planen skal kobles til EUs kvotehandel. Disse bedriftene får tildelt kvoter tilsvarende 4,7 mill tonn CO 2-kvoter hvilket tilsvarer 95 % av utslippsbehovet.

Det innebærer at bedriftene enten må gjennomføre interne reduksjonstiltak, eller kjøpe kvoter på det europeiske markedet for det resterende utslippsbehovet på 250.000 tonn CO 2.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.