INDUSTRI

Yara kjøper canadisk fabrikk

Saskferco-fabrikken ved Belle Plaine går for å være en av verdens mest energieffektive produsenter av ammoniakk, urea og UAN.
Saskferco-fabrikken ved Belle Plaine går for å være en av verdens mest energieffektive produsenter av ammoniakk, urea og UAN. Bilde: Saskferco
Per Erlien Dalløkken
15. juli 2008 - 08:53

Yara International ASA melder i dag at de har kjøpt den canadiske nitrogenprodusenten Saskferco for 1,6 milliarder canadiske dollar – 8,27 milliarder kroner.

Verdensklasse

Saskferco-fabrikken ligger like ved Belle Plaine i provinsen Saskatchewan midt i Canada – hensiktsmessig plassert nær Vest-Canadas store og kostnadseffektive gassreserver.

Fabrikken går for å være en av verdens mest energieffektive produsenter av ammoniakk, urea og UAN (flytende kjemikalium bestående av urea og ammoniakk oppløst i vann).

– Gjennom oppkjøpet får Yara et produksjonsanlegg for nitrogen i verdensklasse, skriver selskapet i en pressemelding.

Viktig for videre vekst

– Oppkjøpet representerer enda et viktig steg i Yaras vekststrategi. Saksfercos produksjons- og distribusjonsevne passer utmerket med våre eksisterende distribusjonsanlegg i Nord-Amerika.

– Det danner et sterkt fundament for ytterligere vekst gjennom et effektivt produksjonsanlegg fordelaktig plassert ved store gassfelt og med nærhet til et viktig regionalt landbruksmarked for urea og UAN, uttaler konsernsjef Thorleif Enger i Yara.

Les også:

Thorleif Enger går av

Yara-sjef: Tungvekter med god lønn

Størst i Nord-Amerika

Saskferco ble etablert i 1988 og er et ikke-børsnotert selskap som i dag eies av Mosaic (50 prosent), statsselskapet Investment Saskatchewan (49 prosent) Canadian Imperial Bank of Commerce (1 prosent).

Anlegget er den største ureagranuleringsenheten i Nord-Amerika. Produksjonskapasiteten per i dag er 650.000 tonn ammoniakk, 980.000 tonn urea og 230.000 tonn UAN i året. Saskferco er i ferd med å utvide kapasiteten med 200 tonn ammoniakk 400 tonn urea per dag.

Selskapet har 150 ansatte og omsatte for 2,6 milliarder kroner i forrige regnskapsår.

Les mer om: