PRODUKSJON

Yara i siget

BEST IN CLASS: Ingen andre gjødselselskaper kan vise til de samme resultatene om Yara under ledelse av Thorleif Enger. FOTO: YARA/KÅRE FOSS
BEST IN CLASS: Ingen andre gjødselselskaper kan vise til de samme resultatene om Yara under ledelse av Thorleif Enger. FOTO: YARA/KÅRE FOSS Bilde: FOTO: YARA/KÅRE FOSS

Yara ble stiftet som eget aksjeselskap 25. mars 2004. Tallene som er lagt frem er derfor sammeliknet med tallene fra den gangen selskapet lå inn under Hydro.

- I 2004 leverte vi det beste resultet noen gang for et gjødselselskap, sier konsernsjef Thorleif Enger.

Nettoresultatet etter minoritetsintersser ble på hele 3.761 millioner kroner, mot 2.186 millioner kroner i 2003. I tillegg kommer valutagevinster. Resultatet per aksje er på 10,21 kroner. Styret foreslår et utbytte på 2,25 kroner.

Høyere priser i ferdigmarkedet for gjødsel er årsaken til det gode resultatet. Men det kunne vært enda bedre siden energikostnadene for 2004 steg med 300 millioner kroner.

Veksten i etterspørselen ligger på rundt tre prosent. Årsken er først og fremst at verdens kornlagre er lave. For å sikre fortsatt vekst vil Yara investere i en nye gjødselfabrikk i Qatar.

At Yara har blitt en pengemaskin, vises ved at gjeldsgraden har blitt redusert fra 86 prosent ved inngangen av året til 39 prosent ved årskiftet 2005 - 05. Totalomsetningen var på 33 milliarder kroner i den tiden Yara var eget børsnotert selskap i fjor.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.