KLIMA

Yara fikk miljøpris

OSLO 20071106Kronprins Haakon delte ut den nasjonale miljøprisen Glassbjørnens hederspris  til Yara for sin katalysator for reduksjon av N2O i Oslo tirsdag ettermiddag. Fra Yara møtte fra venstre: Arne Cartridge, David Waller,Tore Jenssen og Torkjell Berge.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OSLO 20071106Kronprins Haakon delte ut den nasjonale miljøprisen Glassbjørnens hederspris til Yara for sin katalysator for reduksjon av N2O i Oslo tirsdag ettermiddag. Fra Yara møtte fra venstre: Arne Cartridge, David Waller,Tore Jenssen og Torkjell Berge.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXBilde: Bendiksby, Terje

Hedersprisen fra miljøstiftelsen GRIP ble overrakt av kronprins Haakon tirsdag ettermiddag.

– Stor prestasjon

Gjødselgiganten Yara slipper ut store mengder av klimagassen dinitrogenoksid (N 2O), bedre kjent som lystgass. I 2005 sto Yaras fabrikker i Porsgrunn og Glomfjord for fem prosent av de norske klimagassutslippene, hvorav tre fjerdedeler var lystgass.

– Lystgass er en av de verste klimagassene. Yara får prisen fordi de med den nye teknologien kan redusere utslippene med mellom 70-90 prosent i forhold til 1995-nivå. Det er en veldig stor prestasjon, sier direktør Eva Britt Isager i GRIP.

Enormt potensial

Teknologien er tatt i bruk i åtte av Yaras fabrikker, og vil bli tatt i bruk i enda flere fabrikker, slik at man ved slutten av 2008 vil redusere Yaras totale klimagassutslipp med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Dersom alle verdens salpetersyrefabrikker tar i bruk renseteknologien, vil det gi en potensiell reduksjon på 70 millioner tonn CO 2, ifølge GRIP. Det er 30 prosent mer enn dagens norske totale utslipp.

Flere priser

I tillegg til hedersprisen, delte GRIP ut fire andre priser i faste kategorier.

Posten Norge AS fikk Glassbjørnen for å ha utviklet et nytt system for forsendelser av brev og pakker på en mest mulig effektiv måte.

Miljøferger

Vegdirektoratet, fikk prisen for årets mest miljøvennlige innkjøp – de nye ferjene som benytter LNG.

Lofoten Kajakk fikk reiselivsprisen for sine miljøvennlige turer.

Arkitektkontoret GASA fikk Glassbjørnen for sin deltakelse i prosjekteringen av det nye boligkomplekset Pilestredet Park i Oslo, et prosjekt med ambisiøse miljømål.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.