T2

Yamaha holder koken

Yamaha er en ambassadør for underholdning i hjemmekinoen. Lever de opp til sitt gode navn og rykte når kalenderen viser 2012?

YAMAHA RX-V673: Denne receiveren gir gode opplevelser med både film og musikk, men Yamaha har ikke brukt mye energi på det grafiske grensesnittet. FOTO: Watt
YAMAHA RX-V673: Denne receiveren gir gode opplevelser med både film og musikk, men Yamaha har ikke brukt mye energi på det grafiske grensesnittet. FOTO: Watt Bilde: Watt
22. juli 2012 - 10:00
Vis mer

At Yamaha har en lydsignatur som vi liker har nok de fleste fått med seg, både som leser av Hjemmekino og etter at vi byttet navn til Watt. Yamaha har en rød tråd i sin lydfilosofi som matcher godt til våre personlige preferanser.

Yamaha satser sterkt i 2012. Det ser vi spesielt på utstyrssiden. De tilbyr nå som de andre AirPlay for trådløs overføring av lyd fra PC, Mac eller i-produktene til Apple. I tillegg har Yamaha også utviklet en dedikert App for iPad. Det å styre en receiver med en iPad er langt å fortrekke fremfor en fjernkontroll, og ikke minst er det enda en ting man kan imponere vennene med.

Yamaha har dedikerte høyttalerterminaler for høydekanaler i front (presence), men da må man ofre lyden i de to bakerste surroundkanalene.

Test av receivere: Hjemmekino til folket

Oppkobling og kalibrering

Yamaha har et velfungerende autooppsett som de kaller YPAO. Systemet bruker «kun» et målepunkt i motsetning til Audyssey som alltid har sverget til å måle akustikken fra flere posisjoner.

Systemet måler de vanlige parameterne avstand, nivå, delefrekvens og EQ. Øret er sensitivt for forskjeller på høyttalerne, spesielt de i front. Derfor er det viktig med en EQ funksjon som lager en uniform lydopplevelse fra frontrekka.

Det grafiske grensesnittet er ikke helt på nivå med de andre utfordrerne i denne testen. Det sparer rett og slett Yamaha til de modellene som kommer litt høyere opp i hierarkiet. Vi går også på denne modellen inn, setter høyttalerne til «small» og setter delingen på 80Hz.

Film

Yamaha har en veldig fin balanse mellom det å være detaljert og frempå. Samtidig holder den nok igjen til at man ikke blir lyttetrett. Den er dermed litt roligere enn Denne receiveren setter referansen selv om det ikke på noen måte går ut over detaljnivået.

Den har hakket mer fokus på de lyseste detaljene enn det Tung og velutstyrt har, men har kanskje ikke helt den samme motoren - om du skjønner hva vi mener.

Det er uansett en flott dynamikk i denne receiveren som drar oppmerksomheten raskt mot lerretet. Det er alltid et godt tegn, for skjer det noe dramatisk, som en eksplosjon eller en skuddsalve, kommer dette ikke bare frem som en litt halvvåt kinaputt, men med en snert som føles langt ekte og tilstede.

Vi er også glade i prosesseringen til Yamaha. Den binder flott sammen frontrekken med bakhøyttalerne, og det gir spennende og dynamiske lydskifter i hjemmekinoen.

Musikk

På musikk er yamaha definitivt med på notene. I pure direct modus har den et flott utstrakt lydbilde som er behagelig å låne ørene til. Det virker både balansert og harmonisk.

Tonene fra for eksempel en saksofon har den rette tykkelsen og kropp til å fremstå som en ekte saksofon. Vi blir imponert over både klang og detaljnivå, men vi hørte på de samme høyttalerne dagen i forveien med Primare som forsterker, og hører at det tross alt ikke er helt det samme. Dette var selvsagt en særdeles urettferdig sammenligning når prislappene er så forskjellige, men det er faktisk stor forskjell på forsterkere!

Direkte sammenlignet mangler det fortsatt litt på både perspektiv og mikrodetaljer, men til prisen føler man seg nesten litt blåst over ende over det Yamaha får til av musikkopplevelser fra en hjemmekinoreceiver.

Konklusjon

Yamaha går nesten helt til topps med denne receiveren, og havner på samme terningkast som Denne receiveren setter referansen . Den gjør veldig mye veldig riktig, og makter å gi flotte opplevelser både på musikk og film.

 

Les om de andre receiverne i denne testen:

Onkyo TX-NR616: Tung og velutstyrt

Denon AVR 2113: Suveren til musikk

Pioneer VSX-922: Denne receiveren setter referansen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.