NYHETER_BYGG

WTC: Derfor raste de

Mange eksperter og kommisjoner har studert årsaken til at World Trade Center ikke tålte kollisjonene med terrorflyene. En ny rapport kommer i desember, men store deler av innholdet er nå blitt kjent.

Det hevdes nå at det var mange ulike konstruksjons- og brannmessige årsaker til at tårnene i World Trade Center raste sammen 11. september 2001.

En av teoriene er at flyene skadet mange bærende deler av konstruksjonen, og at ikke brannene i seg selv svekket bæringen.

National Institute of Standards and Technology (NIST) står bak rapporten som etter planen publiseres i slutten av desember i år. Hovedkonklusjonen er at tårnene ikke var feilkonstruert.

Ingeniører tilknyttet arbeidet hevdet for noen dager siden at årsaken til sammenrasingen var at brannbelastningen myknet stålpilarene i sentrum av tårnene.

Fordi disse bulket seg pga. mykning, ble en svært stor del av de vertikale kreftene overført til de ytre panelene. Men disse var gjennombrutt av flyene og det var bare panelene rundt dem som kunne ta opp kreftene. Dette var de ikke dimensjonert for.

Professor i brannbeskyttelses-teknikker ved University of Maryland, doktor James G. Quintiere, er ikke enig i den siste rapportens konklusjoner på flere punkter.

- Jeg setter spørsmålstegn ved den kommende rapportens foreløpige antydninger. Andre analyser viser nemlig at i de kraftige brannene som oppsto i de rammede etasjene, myknet lettgulvene slik at de løsnet fra de YTRE bæresøylene. Dette gjorde at alle vertikale krefter måtte tas opp i midtsøylene og i de uskadde ytre elementene, og at disse ble overbelastet og knakk, opplyser Quintiere.

I rapporten skriver NIST at grunnen til at brannene ble så voldsomme var tonnevis av antent flydrivstoff og full brann i enorme mengder kontorinnredning og papir. De mekaniske kreftene som kom pga. innslaget, rev av stoffet som isolerte stålbjelkene i de rammede etasjene. Dermed kunne brannen mykne stålet. Det er beregnet at temperaturen i de direkte berørte etasjene kom opp i 800 - 1000 grader C. Innslaget rev også i stykker overrislingsanlegget som derfor ikke kunne kjøle ned etasjene eller slukke brannen.

Men selve sammenrasingen kom altså - ifølge professor Quintiere - av at de lette gulvkonstruksjonene "stakk av" fra pilarene som bar dem. Varmen fra brannen fikk dem til å vri seg slik at de løsnet fra festene inne ved kjernen og ute ved veggene. Det er ifølge professoren et viktig poeng at så vel indre som ytre bære-elementer skulle sørge for bygningens stivhet og bæreevne. Det er IKKE riktig at alle krefter skulle tas opp i kjernen av tårnene.

Dels medførte tapet av kobling via gulv mellom kjerne og de ytre bæreelementene, en katastrofal omfordeling av de vertikale kreftene, dels kom sammenrasingen så raskt fordi etasje falt ned på etasje i akselererende tempo.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.