MOBIL

Windows Phone doblet seg

Selv om Android dominerer er det ikke så rosenrødt for Google som det kan se ut til.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. feb. 2014 - 12:09

Mot Android og iOS er Microsofts Windows Phone -plattform en knøtt. Analyseselskapet ABI Researchs tall for tredje kvartal i fjor viste en markedsandel på 3,6 prosent. Android hadde på sin side over 80 prosent andel.

Deres nyeste rapport gir imidlertid grunn til optimisme. I fjorårets siste kvartal hadde Windows Phone ifølge ABI en markedsandel på fire prosent. Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med kvartalet før. Enda mer positivt er det sammenlignet med fjerde kvartal i 2012. Windows Phone har vokst med 104 prosent, altså en dobling.

Android ikke så stor som man skulle tro

Den store vinneren ble uansett Android, som med en markedsandel på 77 prosent fortsatte å dominere markedet i fjerde kvartal. Det er imidlertid verdt å merke seg at dette er en nedgang på fire prosentpoeng siden tredje kvartal.

LES OGSÅ: Samsung dominerte i 2013

Tallene viser at den største veksten skjer i den delen av Android-økosystemet som består av ikke-Google-produkter, altså de produktene som leveres med modifiserte Android-utgaver uten Google-tjenester. Disse enhetene hadde alene 25 prosent markedsandel i fjerde kvartal, og kalles AOSP-enheter. AOSP-enheter er typisk populære i Kina og India.

Den «vanlige» Google-sertifiserte Android-utgaven du for eksempel finner på Samsungs, Sonys, LGs og HTCs telefoner hadde en markedsandel på 52 prosent. Enheter med slike Android-utgaver økte sin markedsandel med 12 prosent fra tredje til fjerde kvartal, mens AOSP-enheter økte med 42 prosent i samme periode.

Sammenlignet med fjerde kvartal 2012 økte AOSP-enheter sin markedsandel med hele 137 prosent. I samme periode økte vanlig Android med 29 prosent.

ABI peker dermed på at Androids markedsandel totalt sett ikke er så rosenrød som den kan se ut. AOSP-enhetene er nemlig utenfor Googles kontroll, og de tjener dermed ikke penger på disse enhetene.

LES OGSÅ: Lenovo er i ferd med å bli en gigant

iOS øker

Apples iOS klatret fra 15 prosent til 18 prosent markedsandel fra tredje til fjerde kvartal. Sammenlignet med fjerde kvartal 2012 gikk iOS imidlertid tilbake fra 23 prosent markedsandel. ABI mener dette skyldes at de er fraværende i utviklingsmarkeder.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med din nye smarttelefon

Kilde: ABI Research

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.