MOBIL

Windows og Android i samme telefon

Dette kan bli realiteten dersom VMware får det som de vil. Snart skal mobiler kunne ha flere operativsystemer.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. des. 2009 - 16:34

På PC-en din kan du i dag kjøre for eksempel Windows og Mac OS, eller Linux og Windows. Ikke bare ved å kunne velge hvilket du skal starte opp når du skrur på PC-en, men du kan også ha begge operativsystemene gående samtidig.

Sistnevnte kalles virtualisering, og nå er dette på vei til mobiltelefoner.

Flere operativsystemer på mobilen

Det er VMware, et selskap som jobber med virtualiseringsløsninger, som tester ut dette på smarttelefoner. De har testet ut å kjøre forskjellige operativsystemer samtidig på smarttelefoner, skriver Computerworld.

Dette åpner for at du for eksempel kan kjøre Windows Mobile og Android på samme telefon, og at du kan skifte mellom operativsystemene ved å trykke på en knapp. Men det skal også være mulig å kjøre programmer og funksjoner på begge operativsystemene samtidig i sanntid. Dette åpner også for at du kan ha ett operativsystem på jobb og ett på fritiden.

Se for deg at du har behov for Windows Mobile i jobben, siden arbeidsplassen din krever at du kjører på denne plattformen. Med VMwares teknologi vil det være mulig å switche over til Android når du er ferdig på jobb.

Sikkerhet

Dette har også et sikkerhetsaspekt. IT-avdelingen på jobben din kan på denne måten isolere jobbsensitve funksjoner, som kalender, kontaktliste, e-post og annet fra dine personlige kontakter og så videre. Skulle du få et virus eller en orm på Android-delen vil ikke dette påvirke Windows-delen og vice versa.

Er det et marked for dette?

Hvorvidt det er et reelt marked for virualisering på mobiler er foreløpig et spørsmål om hvordan du ser det. VMware sier til Computerworld at bedrifter kan tjene på at de ansatte kan velge hvilken smarttelefon de vil, siden det vil være mulig å installere et hvilket som helst operativsystem på den. Da vil de slippe å sette opp for eksempel Exchange og fjernadministrasjon på forskjellige plattformer.

Microsoft er imidlertid av en annen oppfatning. Selskapets leder for virtualisering, Zane Adam, sier til Computerworld at det ikke er noe etterspørsel etter mobile virtualiseringsløsniger i markedet. De avviser ikke mobil virtualisering, men sier de vil vente til det er et behov i markedet.

Skal testes i 2011

VMware har uansett planer om sette virtualiseringsløsningen sin ut i livet. De har allerede testet det ut på en smarttelefon med 128 MB arbeidsminne, men mener at telefoner bør ha minst 256 MB RAM for at det skal fungere optimalt. De har gjort avtaler med en europeisk og en amerikansk operatør om betatesting av løsningen i 2011. Når vi får se det på markedet er foreløpig usikkert.

Kilde: Computerworld.com.au

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.