IT

Windows-nettbrett til 600 kroner

Med fullverdig Windows 8.1.

KingSing W8 er blant de første virkelig billige nettbrettene som er utstyrt med full Windows 8.1.
KingSing W8 er blant de første virkelig billige nettbrettene som er utstyrt med full Windows 8.1. Bilde: KingSing
28. juli 2014 - 20:47

Det var i april Microsoft annonserte at de kom til å gi bort Windows gratis til produsenter av mobiler og nettbrett - så lenge skjermstørrelsen var 9 tommer eller mindre. Årsaken var selvfølgelig å være best mulig i stand til å konkurrere mot Android, og dermed ta markedsandeler også i lavprissegmentet.

Samtidig kuttet Micrsoft Windows-prisene med 70 prosent til enkelte PC-produsenter, for at disse skulle være i stand til å produsere billige PC-er med Windows 8.1, som kunne konkurrere direkte mot Googles Chromebooks.

Les også: Dette programmet holder liv i Windows XP

Kina-dominans

Nå begynner også billige nettbrett med Windows 8.1 å bli klare for markedet, og ikke uventet er det relativt ukjente kinesiske produsenter som dominerer nå i starten.

Og prisene starter på noen få hundrelapper.

Les også: Telenor skal kvitte seg med 3G

To 8-tommere blant de første

KingSing W8 er et godt eksempel. Dette brettet har en 8 tommer skjerm med oppløsning på 1200 x 800 piksler, og skal ifølge Gizchina.com være utstyrt med en svært strømgjerrig firekjernet Intel Atom-prosessor (Bay Trail) på 1,3-1,8 GHz, kameraer på 2-5 megapiksler (avhengig av konfigurasjon), microSD-kortleser, wifi, USB-port og HDMI-utgang. For å holde prisen nede skal brettet være utstyrt med kun 1 GB RAM, så ytelsesmessig bør man muligens ikke ha for store forventninger.

Operativsystemet er Windows 8.1 With Bing, som i praksis er en "bingifisert" 32-bits utgave av operativsystemet, der OEM-produsentene blant annet forplikter seg til å la Bing være standard søkemotor i Internet Explorer. Dette kan imidlertid overstyres av eieren senere.

Prisen er ventet å bli så lav som 99 dollar, eller rundt 600 kroner, når brettet dukker opp hos forhandlere i høst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Emdoor EM-I8080 er et annet eksempel, og her er de tekniske detaljene litt klarere. Brettet ble vist under årets Computex-messe i Taiwan, og ifølge tyske Mobilegeeks.de er prisen ventet å ligge på 100 dollar også for dette brettet.

Les også: Surface Pro 3 jevner ut ulempene fra forrige utgaver

Dette brettet fra Emdoor er også ventet å koste rundt 100 dollar.
Dette brettet fra Emdoor er også ventet å koste rundt 100 dollar. YouTube-video

Brettet har en 8-tommers IPS-skjerm med 1280 x 800 piksler oppløsning, firekjernet Intel Atom Z3735-prosessor, 1 GB RAM og 16 GB flashminne til lagring. Videre skal det være utstyrt med et 18,5Wh batteri, og vekten skal være 355 gram.  Operativsystemet er også her Windows 8.1 With Bing, naturligvis.

Ut fra videoen Mobilegeeks.de har lagt ut på YouTube, ser ikke brettet og ytelsen så aller verst ut - med tanke på den svært lave prisen.

Det er foreløpig ikke kjent om noen av disse brettene blir å finne i norske butikker, men de blir neppe de eneste som dukker opp på markedet de neste månedene.

Les også:

Microsoft med rekordkutt - 18.000 må gå

Skype Translator skal kunne oversette samtaler på direkten

Neste Windows blir mer bedriftsvennlig  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.