IKT

Windows i lommen

1. nov. 2001 - 19:40

Microsoft har hatt en stri tørn med sitt lommeoperativsystem Windows CE. Da de lanserte det for mange år siden, trodde alle at de automatisk ville lykkes. Mange maskinleverandører hoppet på med ulike PDA-er som skulle konkurrere med markedslederen Palm. Slik gikk det ikke.

Palm fortsatte å vokse, og de som hadde satset på Windows CE måtte gjennom en langvarig markedsvinter. Et par av de som satset på Microsoft, slik som Philips, kastet inn håndkleet. Men Bill Gates har dype lommer, og fortsatte utviklingen. For ett år siden ble versjon 3 av operativsystemet lansert, under navnet PocketPC. Sammen med maskinvareleverandører, med Compaq i spissen, ble det endelig suksess.

Man kan like det eller ikke, men den nye utgaven av operativsystemet fra leverandøren, som i en årrekke har vært tiltalt for monopolvirksomhet, er blitt imponerende bra.

12 leverandører

Det var bare HP, Compaq og Casio av de store leverandørene som holdt ut den lange markedsvinteren sammen med Microsoft, men som har fått lønn for strevet det siste året. Nå kommer flere leverandører, med NEC og Toshiba i spissen, med på laget. Til sammen er det nå 12 selskaper som lager PocketPC 2002-maskiner. Interessen er også vokst kraftig på utviklersiden, og nå finnes det 4000 som lager forretningsprogramvare for disse maskinene.

I tillegg jobber mange av de store konsulentselskapene med å integrerer de små lomme-PC-ene inn i bedriftenes egne systemer.

Etter hvert har det også kommet en masse kort og utstyr som utvider funksjonaliteten til de små hjelperne.

Mye nytt

Det mest iøynefallende med den nye utgaven av operativsystemet er grensesnittet, som er forbedret og likner svært på det som kommer med Windows XP. Microsoft har fokusert mye på sikkerhet og utstyrt systemet med støtte for mye kraftigere passordbeskyttelse enn tidligere. Synkroniseringsfunksjonaliteten er også betydelig forbedret, og du kan synkronisere trådløst med en mobiltelefon eller et GSM-kort.

Systemet er også utstyrt med Windows Terminal Server som gjør det mulig å bruke PocketPC til å logge deg på dine egen PC via et trådløst nettverk. Mens du er på reise, kan du på denne måten jobbe på din egen stasjonære PC hjemme. Særlig effektivt er det neppe på den lille skjermen og uten tastatur og mus, men det kan være svært nyttig i en nødssituasjon.

Oppgraderinger

Med programvaren for virtuelt privat nett som ligger i det nye systemet, kan du synkronisere maskinen direkte mot serveren på jobben. I tillegg til slike store endringer i funksjonaliteten har programmene fått en rekke små oppgraderinger i programvaren, slik som evnen til å sortere kontakter på selskap i tillegg til navn. Kontakten til omverden er også bedre og nå kan du sende over kontakter fra Outlook infrarødt til en del mobiltelefoner.

Microsoft har lært av mobilbransjen at brukerne liker personlige uttrykk. I tillegg til en lang rekke ferdiglagde utseender, såkalte skins, som sikkert dukker opp i tusener, kan du fritt laste ned et program som gjør at du kan lage egne bakgrunnsbilder av for eksempel ektefelle og barn.

For riktig å gjøre livet surt for Palmbrukere, kan du nå velge Graffiti, som Palm bruker som skriftgjenkjenning, i tillegg til Microsofts eget.

Utfordrer iPaq

I forrige runde tok Compaq prisen med sin iPaq-modell. Den hadde en reflektiv fargeskjerm, som var ypperlig i dagslys, og en kraftig StrongArm prosessor. Slik er det ikke lenger. De nye modellene som kommer har reflektive skjermer og StrongArm prosessor. I tillegg til at dette er den raskeste prosessoren, eliminerer dette også behovet for å lage ulike versjoner av programvaren. Alle leverandørene har også apt etter Compaqs manøverplate.

Det er derfor ikke så mye som skiller maskinene lenger, og det er blitt vanskeligere for leverandørene å differensiere PDA-ene sine. For ikke å tape hele forspranget har derfor Compaq integrert Bluetooth i enkelte av de nye modellene de lanserer.

Det knøttlille SD-kortet, som Palm har standardisert på, har også fått et gjennombrudd i PocketPC-verdenen. De fleste modellene har en åpning for disse. Noen modeller har åpning for CF-kort i tillegg.

Alltid på

Microsoft tror de nye lomme-PC-ene vil være yppelige klienter når de brukes i trådløse nett eller med GPRS-mobiltelefoner. Selskapet har bygd inn programmet Microsoft Messenger, som gjør at du kan sende beskjeder direkte til enheten uten ventetid. Den beste analogien til dette er SMS, men uten mange av de begrensningene som ligger i dette populære meldingsformatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.