IT

Windows 10 blir gratis for alle med Windows 7 eller 8

Og Microsofts Siri-variant kommer til Windows.

Start-menyen er tilbake i Windows 10, og kan både brukes som dette og utvides til fullskjerm om du bruker en touch-enhet. Legg også merke til den nye assistenten Cortana, som har fått plass mellom startknappen og programknappene nederst til venstre.
Start-menyen er tilbake i Windows 10, og kan både brukes som dette og utvides til fullskjerm om du bruker en touch-enhet. Legg også merke til den nye assistenten Cortana, som har fått plass mellom startknappen og programknappene nederst til venstre. Bilde: Microsoft
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
21. jan. 2015 - 18:48

Windows XP var en stor suksess, Windows Vista ikke akkurat det samme. Windows 7 ble godt mottatt, mens endringene i Windows 8 stort sett har fremkalt mer harme og frustrasjon enn glede.

Det ser ut til å være treff cirka annenhver gang for Microsoft, og dermed bør det ligge an til at Windows 10 skal gjøre det bra. Eller?

Gratis oppgradering

Microsofts Windows-direktør Terry Myerson og sjefen selv, Satya Nadella, tok uansett til scenen på selskapets hovedkvarter i Redmond onsdag kveld norsk tid for å vise frem det neste kapitlet i Windows-historien, og det han viser frem lover godt - i alle fall om du er blant dem som absolutt hatet den todelte Windows 8-varianten og fraværet av startmenyen.

Den første store nyheten er at Microsoft delvis gjør som Apple og gir alle kunder med Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1 gratis oppgradering hele det første året etter lansering.

Deretter oppdateres Windows 10 gjennom hele enhetens levetid.

– Det vi gjør er å endre Windows til en tjeneste, en tjeneste som kjører på alle plattformer. Dette er en monumental dag for Windows, sa Myerson.

Windows Phone utgår også, slik at alle versjonene kalles Windows 10. Windows Phone-opplevelsen videreføres imidlertid på enheter med små skjermer (under 8 tommer).

Les også: Norske forskere har utviklet et helt nytt programmeringsspråk

Start-menyen er tilbake

Videre er altså Start-menyen tilbake, som en hybrid mellom hvordan den fungerer i Windows 7 og 8. Du kan altså kjøre en vanlig, liten Start-meny, men samtidig utvide den til fullskjermmodus om du sitter på en touchskjerm, for eksempel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

En ny funksjon er også det Microsoft kaller "Continuum", som skal gjøre det enklere å bytte mellom PC- og tablet-modus på 2-i-1-maskiner.

For eksempel har du et touchvennlig brukergrensesnitt når du bruker enheten i tablet-modus, og så får du tilgang til den vanlige skrivebordsversjonen av Windows når du kobler til tastatur og mus eller pekeplate.

Les også: Nå er dette «sosiale mediet» større enn noensinne

Start-menyen blir en blanding av Windows 7 og Windows 8.
Start-menyen blir en blanding av Windows 7 og Windows 8.

Cortana

Windows får også den Siri-liknende funksjonen kalt Cortana, som tidligere kun har eksistert på Windows Phone. Cortana blir plassert nede til venstre på skrivebordet, og du kan både snakke og skrive til henne om det er noe du lurer på.

– Hei Cortana, hvor mye koster det å gå på University of Washington, spør Microsofts Joe Belfiore.

– I 2014 kostet det 12.394 dollar, svarer Cortana.

Svaret kommer selvfølgelig fra Bing, men du kan også be Cortana finne frem filer på PC-en din. "Cortana, vis meg bilder fra desember", var eksempelet i demoen.

Cortana skal også kunne lære av bruken din, og dermed bli smartere etter hvert som du bruker henne til flere og flere ting. Fra starten av snakker hun sju språk, og du kan også bruke henne til å diktere e-poster direkte.

Universelle apper

Ettersom Windows blir enhetlig både på smarttelefoner, tablets og vanlige PC-er, bygges Microsofts egne applikasjoner for å fungere rimelig likt på alle enheter. Word, Excel og Powerpoint blir inkludert på smarttelefoner og nettbrett med Windows.

Den nye fotoappen synkroniserer bildene dine fra alle dine Windows-enheter via OneDrive, autoforbedrer dem om du vil og fjerner duplikater.

Les også: Skal du velge Wimp eller Spotify?

Cortana skal kunne hjelpe deg med både det ene og det andre.
Cortana skal kunne hjelpe deg med både det ene og det andre.

Ny browser

Microsoft viste også frem sin nye nettleser, med kodenavn "Project Spartan".

Spesielt fremhevet Belfiore tre nye funksjoner. Den første er muligheten for å ta notater direkte på en nettside. Du kan gjøre det både med stylus eller finger på en touchskjerm, eventuelt i små bokser om du bruker mus og tastatur.

Deretter kan du lagre hele siden (eller bare små deler) eller dele nettsiden med dine notater direkte fra Windows-grensesnittet - enten til sosiale medier eller via e-post.

Funksjon to er en ny lesemodus som fjerner alt som ikke inngår i en artikkel og presenterer det på en måte som er behagelig å lese.

Du kan også lagre artikler i en leseliste, og disse vil så kunne være tilgjengelig offline om du skulle befinne deg på et sted uten nettilgang.

Funksjon tre er at assistenten Cortana blir bygget direkte inn i Spartan.

Hun dukker opp i søkefeltet om du leter etter været, forteller deg hvor langt det er til restauranten og hvor du må kjøre.

Om Cortana fra tidligere vet at partneren din er på et fly hjem i kveld, og du begynner å søke for å finne ut om han eller hun er i rute, kan svaret dukke opp i søkefeltet før du har skrevet mer enn navnet på flyselskapet.

Spartan dukker opp for Microsofts testgruppe, kalt Windows Insiders, i løpet av 3-5 måneder.

Med Project Spartan kan du skrible på nettsider, enten det er med fingeren, stylus eller tastaturet. Så kan du dele eller lagre resultatet.
Med Project Spartan kan du skrible på nettsider, enten det er med fingeren, stylus eller tastaturet. Så kan du dele eller lagre resultatet.

Forbedringer for spillere

For spillere blir det nå mulig å ta opp sekvenser i alle Windows-spill ved å trykke Windows-tasten+G. Deretter kan du dele den til Xbox Live, OneDrive eller sosiale medier.

DirectX 12 kommer også med Windows 10, noe som gir utviklere mer direkte kontroll over både prosessor og grafikkbrikke.

Det skal gi opptil 50 prosent bedre ytelse i spill, og i tillegg skal den nye versjonen gi opptil halvparten så høyt strømforbruk i spill på mobiltelefoner.

Windows 10 vil også gi mulighet for å strømme spill fra Xbox One til alle Windows-bærbare, -stasjonære eller -nettbrett i huset.

En oppdatert Windows-versjon blir tilgjengelig for Windows Insiders kommer i løpet av en ukes tid, mens den første telefon-versjonen skal komme i februar. Foreløpig er Windows 10 oversatt til 25 språk, men det er ukjent om norsk er ett av dem.

Windows 10 skal være klar for endelig lansering en gang i løpet av 2015. Om du ikke klarer å vente, kan du laste ned en såkalt "Technical Preview", en slags åpen betaversjon med alle funksjoner og bugs som medfølger.

Windows 10 og Xbox One knyttes tettere sammen, og nå kan du blant annet ta opp videosnutter fra spillene dine i Windows og strømme Xbox-spill til alle Windows-enhetene dine. Microsoft
Les også:

Dette er verdens største smarttelefon-selskaper

Nokia-nettbrett først med den nye USB-pluggen

Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.