MENINGER

Widvey villeder

Dette direktivet har som mål at minimum 12 prosent av all elektrisk kraft i EU-landene skal komme fra fornybare energikilder. Den norske regjeringens mål er på hele 90 prosent i 2010. I tråd med regjeringens politikk på området vil det innebære en betydelig økning i produksjonen av fornybar elektrisitet, ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet, OED.

- Med dette befester Norge sin posisjon som en stor nasjon innen fornybar elektrisitet, sier Thorhild Widvey.

I realiteten åpner regjeringens beslutning for gasskraftverk. I Norge er installert effekt i henhold til OEDs egne tall 27.700 MW vannkraft. Varmekraftverk utgjør en installert effekt på 400 MW. Dette er hovedsakelig biobrensel og overskuddsvarme fra industriproduksjon, som også inngår som en del av fornybare energikilder i forhold til direktivet. I tillegg kommer vindkraft. Skal man tro departementet, er derfor elektrisitetsproduksjonen i Norge tilnærmet 100 prosent fornybar.

Siden regjeringen går inn for at 90 prosent skal komme fra fornybare energikilder, kan ikke dette bety noe annet enn en kraftig utbygging av gasskraftverk innen 2010. Alle de gasskraftverk som det enten er varslet eller søkt konsesjon for, må bli gjennomført skal regjeringen nå sitt mål i energipolitikken.

Anders J. Steensen

Fagredaktør

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.