FORUM

Widvey veileder

Det er allerede åpnet for å bygge ikke mindre enn tre gasskraftverk i Norge. Det er gitt konsesjon for bygging av gasskraftverk på Kårstø, Kolsnes og Skogn. Disse tre konsesjonene ligger fast og kan benyttes dersom innehaverne finner dette fornuftig.

Når det gjelder fornybardirektivet, er det viktig å forholde seg til at det omhandler både produksjon og forbruk. Når vi sier at Norge har et andelsmål på 90 % i 2010 betyr det at 90 % av det som forbrukes av elektrisitet skal være fornybar produksjon. I 2003 var vår fornybarhetsandel på 92 %. Veksten i etterspørselen frem til 2010 vil bli dekket opp på flere måter. Regjeringen har nettopp økt målet for ny fornybar energi og energieffektivisering fra 10 til 12 TWh frem til 2010. Videre vil vi også i fremtiden importere kraft fra andre land i perioder med lav eller normal nedbørsmengde. Dersom det bygges gasskraftverk i Norge vil dette være et viktig bidrag til kraftforsyningen i landet. Det er imidlertid viktig å påpeke at direktivet verken krever eller forhindrer at det bygges gasskraftverk i Norge.

I et europeisk perspektiv har Norge i dag den klart høyeste andelen av fornybar elektrisitetsproduksjon. Det vil vi også ha i 2010, med eller uten gasskraftverk.

Thorhild Widvey

olje- og energiminister

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.