IT

«What's that smell? – OOXML!»

Teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie, protesterer mot at Microsofts dokumentstandard OOXML er godkjent som åpen standard, attpåtil med omstridt ja-stemme fra Norge.
Teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie, protesterer mot at Microsofts dokumentstandard OOXML er godkjent som åpen standard, attpåtil med omstridt ja-stemme fra Norge.Bilde: Leif Hamnes

Det er en langvarig krangel om åpne standarder, markedsmakt og omstridte godkjenningsprosesser som i dag kulminerte i det heller sjeldne fenomenet IT-demonstrasjon i Norge.

Les også: Demonstrerer mot Microsoft-standard

I front sto Steve Pepper og Håkon Wium Lie, kjente skikkelser i IT-miljøet – og medlemmer av den rådgivende fagkomiteen som hevder den ble oversett da Norge brukte sin ISO-stemme til å anbefale Microsofts OOXML som internasjonal åpen standard.

OOXML er kildekoden som knyttes til Microsofts Office-pakke, med velkjente Word og Excel i spissen.

Les også: Seier til Microsoft

Håper på EU-inngripen

Passende nok er om lag 500 norske og internasjonale IT-krefter for tiden samlet i Oslo til fri programvare-konferansen Go Open. Den går av stabelen på Det Norske Teatret et snaut steinkast unna der demonstrasjonen ble arrangert, og mange deltakere tok da også turen ut med banner i hånd i regnværet.

Les også: Inviterer til åpen kildekodestrid

– Mange mener dette er et tapt slag. Men vi skal ikke glemme at EU-kommisjonen skal vurdere den norske prosessen og kanskje også flere nasjoners stemmegivning. I tillegg kommer hensynet til fri konkurranse, et emne EU har engasjert seg sterkt i tidligere. Vi har ikke gitt opp, sier Håkon Wium Lie, til daglig teknologidirektør i Opera, til TU.no.

Ny strid venter

Han legger ikke skjul på at en eventuell omgjøring av den norske ISO-stemmen alene ikke vil velte Microsofts ISO-godkjenning. Men et relatert stridstema kommer stadig nærmere i horisonten:

Fornyingsdepartementet vedtok like før jul å gjøre Open Document Format (ODF), HTML og PDF til offentlige dokumentstandarder, mens OOXML ble satt på vent – til protester fra Microsoft. Nå venter spørsmålet om ISO-godkjenningen baner vei for Microsoft-standarden i norsk offentlig sektor.

Les også: Microsoft føler seg forskjellsbehandlet

– Dette blir helt klart et nytt stridstema, og vi vil så klart jobbe for at det ikke skjer. To standarder gjør jobben vanskeligere for både brukerne og utviklerne, sier Wium Lie.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.