MOBIL

WebOS trolig dødt

Tross planer om å lisensiere ut WebOS tyder alle tegn på at Palms oppfinnelse er på vei til den teknologiske søppeldynga.

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. aug. 2011 - 09:57

Fredag ble det klart at HP velger å droppe WebOS. Dette er operativsystemet som fulgte med da HP kjøpte Palm i april 2010. Grunnen til avgjørelsen er enkelt og greit at HP ikke har solgt nok WebOS-enheter til å fortsette å utvikle nye enheter. Dermed kommer det ingen flere telefoner med operativsystemet. Og neppe noen HP-telefoner i det hele tatt.

Da vi testet Palm Pre i 2009 beskrev vi operativsystemet som en genistrek. Da HP annonserte at de gir opp WebOS antydet de også at de holdt mulighetene for operativsystemet åpent, underforstått at de ville vurdere å lisensiere det ut.

Virker usannsynlig

Det virker imidlertid usannsynlig at noen skulle ønske å ta i bruk WebOS. Dette operativsystemet har tross god mottakelse fra IT-pressen fått svært få brukere. HPs WebOS-baserte tablet TouchPad har heller ikke sett særlig til salgstall.

I dag er det vel så viktig å ha et levende økosystem som gode enheter. Har du bare det siste får du enkelt og greit ikke folk til å kjøpe produktene dine.

HP skal ha for forsøket. De var bestemt på å få WebOS til å ta av, og ville bruke det i alt fra mobiler til tableter, fra printere til PC-er. Men forbrukerne har allerede valgt andre operativsystemer, og å presse inn WebOS i en verden bestående av Android, BlackBerry og iOS er ingen enkel oppgave.

Ingen overraskelse

At HP velger å droppe WebOS kommer derfor ikke som noen overraskelse. Derimot ville det vært overraskende om de skulle ønske å lisensiere ut WebOS.

Dersom HP ønsker å gjøre dette betyr det at de må få sving på app-utvalget. De må også bruke tid på å fortsette å utvikle operativsystemet med sikkerhetsfikser og andre naturlige oppdateringer. Ikke minst må HP også være villig til å ta de ventende patentstridene som nesten helt sikkert ville kommet.

Skulle de gjort dette kunne de like godt også fortsatt å lage telefoner og tableter med operativsystemet selv.

Krever videreutvikling

WebOS er videre utviklet for å kjøre på systembrikker fra Qualcomm og Texas Instruments. Dette ville gitt eventuelle lisenstakere lite valg når det kommer til å differensiere seg på maskinvaresiden. Å utvikle WebOS for andre brikker, for eksempel Nvidias Tegra 2 som står i en rekke Android-telefoner og -tableter, ville krevd ressurser.

Det mest interessante spørsmålet er i grunnen heller om HP nå ønsker å selge Palm/WebOS videre til noen andre. En annen mobilprodusent kunne muligens tatt tak i operativsystemet og laget noe virkelig interessant ut av det.

Men også en eventuell kjøper måtte ha slitt med å kjempe frem WebOS i en verden bestående av Androider og iPhoner.

- Ikke dødt

Dermed ser det ut til at WebOS, som så mye annet, har havnet på den teknologiske søppelfyllinga. Det til tross for at HP angivelig skal ha forsikret ansatte om at WebOS slett ikke er dødt på et internt møte, ifølge Thisismynext.com.

HPs WebOS-sjef Stephen DeWitt skal på møtet har forsikret om at de ville fortsette å utvikle WebOS og lisensiere det ut. Samtidig varslet han nedskjæringer i maskinvareavdelingen til HP.

Kilder: Anandtech.com, Thisismynext.com

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.