MOBIL

WebOS blir åpen kildekode

Nå skal hvem som helst kunne lage mobiltelefoner med WebOS.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. des. 2011 - 08:57

WebOS

Mobiloperativsystem utviklet av Palm og lansert første gang i juni 2009. HP kjøpte opp Palm i april 2010, og annonserte at de ville bruke WebOS som plattform på alle sine produkter, fra printere til mobiler og PC-er. I august i år ble det klart at HP likevel ikke ville benytte seg av WebOS.

Til nå har det blitt lansert flere telefoner med WebOS, som Palm Pre, Pre 2 og Pre 3. I tillegg har HP lansert tableter med WebOS. Nyeste utgave av WebOS er versjon 3.0.4.

Siden HP kjøpte opp Palm og deres operativsystem WebOS har fremtiden til operativsystemet vært usikker.

Før helgen ble det kjent at HP vil gjøre WebOS til et åpen kildekode-prosjekt. Dermed er det slutt på spekulasjonene om hvorvidt WebOS skal legges ned eller selges videre. Ifølge HP er målet med å gjøre WebOS tilgjengelig som åpen kildekode å få fart på utviklingen av plattformen. 

Hvem som helst kan bruke WebOS

At WebOS blir åpen kildekode betyr først og fremst at hvem som helst vil kunne ta i bruk operativsystemet, og at dette ikke vil koste noen verdens ting i form av lisenskostnader til HP. Til gjengjeld må de som benytter seg av operativsystemet gjøre eventuelle endringer i programvaren tilgjengelig som åpen kildekode.

Dette er en lignende tilnærming som Android og MeeGo har, hvor kildekoden ligger fritt tilgjengelig for de som måtte ønske å bruke den. HP vil på sin side fortsette å støtte og investere i WebOS. Det kan altså se ut til at WebOS ikke går av med døden.

Hvem vil bruke det?

Så er selvsagt spørsmålet om noen i det hele tatt ønsker å ta i bruk operativsystemet. Om noen større mobilprodusenter ønsker å gjøre dette kan det bety en ny vår for WebOS.

Det kan vise seg å være interessant nå som Google har kjøpt Motorola og Nokia er tung inne på Windows Phone. At WebOS nå er tilgjengelig som et alternativ uten lisenskostnader kan være interessant for produsenter som ønsker flere bein å stå på.

WebOS ble opprinnelig utviklet av Palm, som ble kjøpt opp av HP. Operativsystemet er i likhet med Android basert på Linux-kjernen. 

Når HP skal gjøre WebOS tilgjengelig under åpen kildekode-lisens er ikke kjent.

Det var lenge usikkert hva HP ville gjøre med WebOS. I sommer sa de at de ville lisensiere ut WebOS til produsenter som måtte ønske å bruke det. 

Vi har tidligere testet den første telefonen med WebOS. Her finner du vår test av Palm Pre.

Kilde: Pressemelding

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.