NYHETSBREV

Wago Norge er sentral i moderkonsernets veikart

Frøet til den viktige rollen ble sådd – på en serviett - under Hannover Messe i Tyskland for noen år siden.

Stian Karlsen og Leif Midbøe er med å stake ut kursen for Wagos satsing innenfor prosessautomatisering.
Stian Karlsen og Leif Midbøe er med å stake ut kursen for Wagos satsing innenfor prosessautomatisering.
3. apr. 2014 - 19:29

Et par år før dette hadde daglig leder Leif Midbøe startet Wagos norske datterselskap.

Les: Hannover Messe 2014 (7.-11. april) har ”integrert industri, de neste steg” som slogan

Blå-moduler

På messen i Tyskland skisserte Midbøe flere egensikre (Ex-i) I/O-moduler for eksplosjonsfarlige områder til kollegaer fra hovedkontoret. På det tidspunktet hadde selskapet kun en håndfull slike kort. Frem til da hadde det primært gått i maskinstyring hos Wago.

Serviettmøtet la grunnlaget for suksess. Midbøes kollegaer fikk med seg utkast til flere såkalte blåmoduler. Selskapet leverer nå store mengder Ex-i-kort for installasjon i Ex-områder, sone 2, for signaler i sone 0 og 1. Blåmodulene har det meste av kommunikasjonsløsninger.

Midbøe forteller at det norske datterselskapet selger hver femte produserte modul, eller 20 prosent av omsetningen på verdensbasis. Den norske gjengen står for et par prosent av den totale omsetningen globalt, og er altså kraftig overrepresentert på uttak av blåmoduler.

Les: Ex-i I/O-modul fra Wago har 8 digitale innganger

Utvider temperaturområdet

Ifølge Midbøe blir serien stadig utvidet, både rent funksjonelt og størrelsesmessig, det vil si flere kanaler per millimeter. Nå blir det også en betydelig økning i omgivelsestemperaturen. Den som tar turen til årets Hannover Messe (7.-11. april) kan få med seg sorte I/O-moduler som skal gjøre jobben selv om temperaturen svinger mellom minus 40 og pluss 70 grader celsius.

I disse dager er Midbøe mest spent på et helt annet produkt. Det siste skuddet på stammen er en modul som styrer proporsjonalventiler, uten bruk av ekstra forsterker. Den kjører mot både hydraulikk- og pneumatikkventiler. Modulen kan benyttes med Wagos kontrollere og PLS-er fra Siemens, via Profibus DP.

Les: Nye kontrollere fra Wago kan programmeres både i høynivåspråk (C/C++) og med IEC61131-3-baserte Codesys

Utvikling av prosessautomatisering

Selv om mye av utviklingen er gjort i Tyskland, har nordmennene hos Wago vært sentrale fra begynnelse til slutt. Det norske engasjementet blir tatt på alvor ved hovedkontoret. Stian Karlsen, salgssjef for olje og gass, er med i en sentral gruppe der de videreutvikler prosessautomatisering i selskapet.

- Vi har fått en viktig rolle i konsernet, og er pådrivere for hva Wago skal gjøre i fremtiden, sier Midbøe.

Et annet synlig bevis på norsk påvirkning, er at Midbøe i fjor høst ble invitert til å skrive lederartikkelen i selskapets internasjonale kundemagasin Direct Process. Temaet var selskapets posisjon i olje- og gassbransjen.

Les: Kontrollere fra Wago støtter protokollene IEC 60870-5-10x, IEC 61400-25 og IEC 61850

Snuser på sekssifret omsetning

Wagos omsetning har skutt i været siden etableringen i 2005. I 2013 landet den på 98 millioner kroner. Midbøe forteller at det har vært noen fantastiske år.

- Vi hadde en vekst på 30 prosent i fjor, sier han.

Rundt halvparten av selskapets salg i Norge er av automatiseringsprodukter, resten er kablingssystemer og installasjonsmateriell.

Les: I/O-moduler fra Crevis kan programmeres i IEC 61131-3

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.