FORSVAR

Wagner-soldater på vei til Moskva, Putin kaller lederen forræder

Leiesoldater fra Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over militære anlegg i de to russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj og er nå på vei til Moskva.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin (bildet) er en forræder som har forledet leiesoldatene under sin kommando, sier president Vladimir Putin.
Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin (bildet) er en forræder som har forledet leiesoldatene under sin kommando, sier president Vladimir Putin. AP / NTB
24. juni 2023 - 14:15

Rostov-na-Donu ligger rundt 1300 kilometer sør for Moskva, og bilder fra byen viser Wagner-soldater i gatene.

Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin hevder at hans menn kontrollerer alle militære anlegg i Rostov-na-Donu, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

I en videomelding på Telegram sier Prigozjin at hans soldater vil innta Moskva dersom ikke Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov kommer til Rostov-na-Donu for å møte ham.

Flyangrep

Lørdag formiddag lokal tid opplyste en russisk sikkerhetskilde til Reuters at Wagner-soldater også hadde tatt kontroll over alle militære anlegg i byen Voronezj, som ligger drøyt 500 kilometer sør for Moskva.

Heller ikke dette er bekreftet fra annet hold, men ifølge øyenvitner blir Wagner-styrker i området angrepet av russiske kamphelikoptre.

Guvernøren i Voronezj, Aleksandr Gusev, bekrefter at regjeringsstyrker «gjennomfører operasjoner», men har ikke gitt detaljer ut over dette.

Øyenvitner forteller også at de har sett en kolonne med militære kjøretøy fra Wagner-gruppen passere Voronezj på vei nordover.

Det brenner også i et oljelager i byen, men årsaken er ikke kjent.

Vil styrte ledelsen

Russiske spesialstyrker tok seg lørdag inn i Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg, og bilder viser hvordan inngangspartiet voktes.

President Vladimir Putin gjorde det samtidig klart i en TV-tale at han ikke vil tillate borgerkrig i Russland og at landets regjeringsstyrker har fått vide fullmakter til å slå ned opprøret.

Putin kalte videre Prigozjin en forræder som har ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret videre Wagner-soldatene til å overgi seg og det russiske folk til å stå sammen mot trusselen.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte Russland og landets grunnlov, la han til.

Patrioter

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Noen timer senere slo Prigozjin tilbake og sa at han slett ikke er noen forræder.

– Vi er russiske patrioter, sa Prigozjin i en uttalelse.

Wagner-sjefen langer ut mot ledelsen i Kreml og sier at landet ikke lenger vil leve med «korrupsjon, løgner og byråkrati».

Han avviste også tvert Putins krav om at han selv og leiesoldatene skal overgi seg.

– Ingen kommer til å overgi seg på ordre fra Putin, sa han.

Trusler

Natt til lørdag la Prigozjin ut flere lydmeldinger der han sverget på at Wagner-gruppens 25.000 leiesoldater ville styrte den russiske militærledelsen.

Videre truet han med at de vil «knuse alle» som forsøker å stanse dem og at de er villige til å ofre livet i kamp mot de russiske regjeringsstyrkene.

– Vi dør for det russiske folk, sa han.

Prigozjin hevdet også at Wagner-soldatene hadde skutt ned et russisk militærhelikopter. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Antiterrortiltak

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en tidligere pressekonferanse i Kyiv i vinter.
Les også

Zelenskyj: Taper krigen uten støtte fra USA

Russiske myndigheter har innført strenge sikkerhetstiltak i Moskva som følge av truslene fra Prigozjin.

– For å hindre mulige terrorhandlinger i Moskva og Moskva-regionen er det innført et anti-terrorregime, heter det i en kunngjøring fra den russiske anti-terrorkomiteen.

Lørdag patruljerte pansrede kjøretøy i Moskvas gater, og også ved nasjonalforsamlingen kunne det sees militære kjøretøy.

Ifølge NetBlocks, som overvåker tilgangen til internett i verden, er det også innført restriksjoner på dette. Mange russiske brukere var i morgentimene lørdag blokkert fra å benytte nettsteder som Google.

Kraftige anklager

Fredag kom Prigozjin med voldsomme utfall mot ledelsen i Moskva og anklaget dem blant annet for å ha beordret angrep mot hans menn. Det er ikke bekreftet at slike angrep har funnet sted.

Prigozjin varslet også at hans soldater ville «marsjere for rettferdighet», men understreket at de ikke planla noe statskupp.

Det russiske forsvarsdepartementets svar var at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og kalte det «en provokasjon».

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har nå åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge en uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

Les også

Ukraina: Har senket et større russisk marinefartøy utenfor Krim

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.