FORSVAR

Kreml bekrefter amnesti for Wagner-gruppen – Prigozjin skal flytte til Belarus

Opprøret mot Moskva fikk tilsynelatende en brå slutt da Belarus fremforhandlet en avtale som innebærer at Wagner-gruppens leder forlater Russland.

Straffesaken mot Prigozjin henlegges og at Wagner-gruppens leder skal flytte til Belarus.
Straffesaken mot Prigozjin henlegges og at Wagner-gruppens leder skal flytte til Belarus. AP / NTB
24. juni 2023 - 19:50

– Å unngå blodsutgytelse var viktigere enn å straffe folk sa, president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sent lørdag kveld.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin opplyste få timer tidligere at soldatene hans sto bare 20 mil fra Russlands hovedstad, men at han hadde gitt dem ordre om å snu.

De vender tilbake til sine baser for å unngå at russisk blod blir spilt, ifølge Prigozjin. Han sa ingenting om hvorvidt Kreml hadde besvart hans krav om å sparke forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Men like før midnatt bekreftet president Vladimir Putins talsmann at en avtale er inngått med Prigozjin etter mekling fra Belarus' president Aleksandr Lukasjenko.

Prigozjin, som Putin samme morgen skjelte ut som en forræder, skal ikke straffeforfølges, men flytter i stedet til Belarus, ifølge Peskov.

Wagner-krigere som ikke deltok i «marsjen» mot Moskva, skal signere kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet. Videre vil Wagner-soldatene som marsjerte mot Moskva, ikke bli straffeforfulgt, ifølge Peskov.

Dramatisk situasjon

Wagner-opprøret brøt ut et døgn tidligere da leiesoldatene som har kjempet på russisk side i Ukraina, tok kontroll over millionbyen Rostov-na-Donu og flere militære anlegg drøyt 1.000 kilometer sør for Moskva.

I løpet av dagen beveget en kolonne Wagner-krigere seg raskt nordover. Putin sto overfor den mest alvorlige trusselen mot sitt regime siden han kom til makten for 23 år siden.

– Dette er et væpnet opprør, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som tidligere lørdag kveld beskrev situasjonen som dramatisk.

«Antiterrorregime» i Moskva

Mens Wagner-soldatene rykket stadig nærmere Moskva, stålsatte hovedstaden seg. Veisperringer med pansrede kjøretøy og soldater ble satt opp i den sørlige utkanten av Moskva. Den røde plass ble stengt, og byens ordfører ba folk om å unngå å bevege seg rundt i byen.

Putins talsmann understreket at presidenten fortsatt var på jobb i Kreml og avviste spekulasjoner om at han skal ha forlatt Moskva. Samtidig sa ordføreren at de fleste av innbyggerne må ta fri fra jobben mandag.

– Situasjonen er vanskelig, og det er erklært et antiterrorregime i den russiske hovedstaden, sa ordfører Sergej Sobjanin.

Anklages for skudd mot sivile

Rostov ligger 1100 kilometer fra Moskva, og bilder fra byen viste Wagner-soldater i gatene. I løpet av dagen skal de også ha tatt kontroll over militæranlegg i Voronezj halvveis til Moskva, før de inntok fylket Lipetsk 40 mil sør for hovedstaden.

Det ble ikke rapportert om at Wagner-gruppen møtte noen betydelig motstand på sin ferd langs hovedveien nordover.

Russiske regjeringsstyrker skal imidlertid ha skutt mot leiesoldatene fra kamphelikoptre ved Voronezj, rundt 50 mil sør for Moskva, melder Reuters.

Prigozjin anklaget dessuten den russiske hæren for å skyte mot sivile mål fra lufta i et forsøk på å hindre fremrykkingen, men det er ikke kommet meldinger om at noen er drept eller såret.

En Wagner-soldat står på et pansret kjøretøy i Rostov-na-Donu, millionbyen sør i Russland som leiesoldatene skal ha erobret tidlig lørdag. <i>Foto:  AP / NTB</i>
En Wagner-soldat står på et pansret kjøretøy i Rostov-na-Donu, millionbyen sør i Russland som leiesoldatene skal ha erobret tidlig lørdag. Foto:  AP / NTB

Hevder de er 5000

Det er ikke kjent hvor mange soldater det var i Wagner-kolonnen som var på vei mot Moskva. En ikke navngitt Reuters-kilde tett på den prorussiske ledelsen i Donetsk i Ukraina hevder det dreier seg om 5000, og at like mange sto i Rostov.

Russiske medier viste tidligere lørdag bilder av små grupper med politifolk som bemannet maskingeværstillinger i den sørlige utkanten av Moska.

Kalte Prigozjin en forræder

President Vladimir Putin gjorde det i en TV-tale lørdag morgen klart at han ikke vil tillate borgerkrig i Russland og at landets regjeringsstyrker hadde fått vide fullmakter til å slå ned opprøret.

Putin kalte videre Prigozjin en forræder som har ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret Wagner-soldatene til å overgi seg og det russiske folk til å stå sammen mot trusselen.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte Russland og landets grunnlov, la han til.

Patrioter

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Noen timer senere slo Prigozjin tilbake og sa at han slett ikke er noen forræder.

– Vi er russiske patrioter, sa Prigozjin.

Wagner-sjefen langet ut mot ledelsen i Kreml og sier at landet ikke lenger vil leve med «korrupsjon, løgner og byråkrati». Han avviste også tvert Putins krav om at han selv og leiesoldatene skal overgi seg.

– Ingen kommer til å overgi seg på ordre fra Putin, sa han.

Viktig for Ukraina-krigen

Ikke et eneste skudd ble løsnet da Wagner-gruppen tok kontroll over alle militære anlegg i Rostov-na-Donu, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen, ifølge Prigozjin.

Innbyggerne i Rostov beveget seg lørdag rolig rundt i byen og filmet med mobiltelefonene sine mens Wagner-krigere i pansrede kjøretøy og stridsvogner inntok sine stillinger, rapporterer Reuters.

– Blir det borgerkrig? spurte en kvinne leiesoldatene som har tatt over byen, som er et logistikksenter for hele den russiske invasjonsstyrken i Ukraina.

– Nei, alt kommer til å gå bra, svarte en av krigerne.

Etter at Prigozjin hadde gitt ordre om tilbaketrekning lørdag kveld, samlet lokale innbyggere seg utenfor det militære hovedkvarteret som leiesoldatene har inntatt. «Wagner! Wagner!» jublet de.

Sent samme kveld meldte internasjonale nyhetsbyråer at leiesoldatene hadde trukket seg ut av Rostov. Videoer i sosiale medier viste dessuten Prigozjin selv som forlot det militære hovedkvarteret i byen.

Trusler

Les også

Nytt droneangrep mot russisk raffineri

Natt til lørdag la Prigozjin ut flere lydmeldinger der han sverget på at Wagner-gruppens 25.000 leiesoldater ville styrte den russiske militærledelsen.

Videre truet han med at de vil «knuse alle» som forsøker å stanse dem, og at de er villige til å ofre livet i kamp mot de russiske regjeringsstyrkene.

– Vi dør for det russiske folk, sa han.

Prigozjin hevdet også at Wagner-soldatene hadde skutt ned et russisk militærhelikopter. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Kraftige anklager

Fredag kom Prigozjin med voldsomme utfall mot ledelsen i Moskva og anklaget dem blant annet for å ha beordret angrep mot hans menn. Det er ikke bekreftet at slike angrep har funnet sted.

Prigozjin varslet også at hans soldater ville «marsjere for rettferdighet», men understreket at de ikke planla noe statskupp.

Det russiske forsvarsdepartementets svar var at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og kalte det «en provokasjon».

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordret Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge en uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer før retretten og amnestiet ble kunngjort lørdag kveld.

 Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock snakker med Ukrainas energiminister Herman Halushchenko under et besøk på et varmekraftverk som er blitt ødelagt i et russisk angrep. Bildet ble tatt 21. mai.
Les også

Ukraina: Massive russiske angrep mot Ukrainas strømnett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.