MOTOR

VW gir dieselsug i USA

2. juli 2009 - 11:02

Volkswagen har klart det ingen andre hittil har klart på det amerikanske bilmarkedet. Nemlig en solid dieselandel på solgte nybiler.

Av de 19.027 bilene Volkswagen of America solgte i juni, ble 26 prosent levert med dieselmotor.

– Kundene snur

Andelen ser kanskje ikke så voldsom ut med norske øyne. Her til lands er dieselandelen på nybiler så langt i år på 70,7 prosent, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken .

Men i USA kjører personbilparken fortsatt nærmest utelukkende på bensin (94-95 prosent). Tradisjonelt er diesel der i beste fall sett på som et skittent alternativ for tyngre kjøretøyer.

– Det ser ut som om amerikanske forbrukere er i ferd med å innse de mange fordelene med våre TDI-motorer. Bedre drivstofføkonomi, mindre klimagassutslipp uten å ofre kjøreglede, heter det i pressemeldingen utsendt fra VWs USA-hovedkvarter i Herndon, Virginia.

Statlig støtte

Størst dieselandel har VW Jetta SportWagen (solgt som Golf stasjonsvogn i Norge), med hele 81 prosent.

En av forklaringene er dessuten at VW og Mercedes-Benz, som de eneste hittil av dieselbilprodusentene, nå nyter godt av avgiftslette for dieselmotorer med mindre utslipp, gjennom den såkalte Alternative Motor Vehicle Credit .

Kunder som kjøper en Jetta TDI til 22.000 dollar (145.000 kroner), får tilbake 1.300 dollar (8.500 kroner) fra myndighetene.

Et aldri så lite skår i gleden for VW er det trolig at nybilsalget totalt falt med 18 prosent i juni og 16 prosent i første halvår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.