MOTOR

Vurderer støtte til renere dieselbiler

DYRT, MEN VIKTIG: Dieseleksos inneholder helseskadelige partikler. Bileiere får i dag ingenting igjen for å ettermontere partikkelfilter, som koster bileieren opp mot 10 000 kroner.
DYRT, MEN VIKTIG: Dieseleksos inneholder helseskadelige partikler. Bileiere får i dag ingenting igjen for å ettermontere partikkelfilter, som koster bileieren opp mot 10 000 kroner.
Jannicke Nilsen
4. jan. 2008 - 07:43

De fleste av landets en million dieselkjøretøy mangler et partikkelfilter som hindrer at kjøretøyet spyr ut livsfarlige dieselpartikler som gir store helseplager.

Norges Automobilforbund (NAF) har etterlyst en ordning som gjør det billigere for dieselbileiere å ettermontere filteret som gir bedre luftkvalitet.

- Vurderer

Nå karakteriserer finansminister Kristin Halvorsen forslaget som positivt, melder Aftenposten.

- Det er gode intensjoner bak dette forslaget, intensjoner som vi deler. Det er derfor noe vi vil vurdere i forbindelse med framtidige statsbudsjett, sier statssekretær Geir Axelsen til avisen.

Dieselpartikler er det største problemet når det kommer til lungesykdommer, hjerte- og karsykdommer, astma og alleregi, i tillegg til at de framskynder lungekreft og tidlig død.

Dyr ettermontering

NAF-direktør Jan Johansen er glad for regjeringens signaler, men peker overfor avisen på at det haster, da den norske bilparken er blant europas eldste.

Fra 1. januar i år senket regjeringen årsavgiften for nyere dieselbiler med fabrikkmontert filter til 2660 kroner. Avgiften for dieselbiler uten filter ble økt.

Å få ettermontert et filter koster bileieren opp mot 10 000 kroner, men vedkommende får i dag likevel ikke redusert årsavgift. Dette vil NAF endre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.