KRAFT

Vurderer sjøkabel på nytt

10. aug. 2010 - 16:25

Det opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Regjeringen tar på alvor det sterke ønsket om ytterligere å redusere inngrepene, sier statsministeren.

– Derfor ber regjeringen om en ny gjennomgang av sjøkabelalternativet. Samtidig inviteres kommunene til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traseen, sier han.

Pressekonferansen ble holdt etter et møte der energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), samordningsminister Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), statsministeren selv, fylkesordføreren og flere ordførere fra Hordaland var til stede.

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) møter Os-ordfører Terje Søviknes og andre Hordaland-ordførere, for å orientere om den planlagte og vedtatte kraftlinja gjennom Hardanger. Foto: Erlend Aas / Scanpix Aas, Erlend

2012

– På bakgrunn av det sterke ønsket som har framkommet i sommer om en fornyet gjennomgang av sjøkabelalternativet, vil jeg sørge for en gjennomgang ved eksterne eksperter på kraftframføring, kraftsystemer og samfunnsøkonomi. De skal gjennomgå de forsyningsmessige sidene ved en sjøkabel på kort og lang sikt innen 1. februar 2011, sier Riis-Johansen.

Fremdeles er planen å ha fullført hele prosjektet i 2012.

Konsesjonen for bygging, som ble gitt 2. juli, blir ikke opphevet, noe som innebærer at anleggsarbeidet kan starte opp. Frem til den nye sjøkabelutredningen foreligger vil man begynne å jobbe med de delene av prosjektet som er felles både for den allerede vedtatte linjen og en eventuell sjøkabel.

Fornøyd Halvorsen

SV-leder Kristin Halvorsen er svært fornøyd med at regjeringen setter i gang en uavhengig utredning av sjøkabel i Hardangerfjorden.

– Jeg er glad for at Ap og Sp nå kommer folk i Hardanger, miljøbevegelsen og SV i møte, sier Kristin Halvorsen.

– Det har vært uenighet innad i regjeringen i denne saken og kjent at SVs standpunkt er at alternativene i Hardanger burde gjennomgås av en uavhengig tredjepart, legger hun til.

Kristin Halvorsen sier hun er glad for at det nå legges opp til en prosess som kan sikre det hun kaller en best mulig miljøløsning for framføring av ny kraft til Bergen.

– Denne saken viser at det er stort miljøengasjement blant folk i Norge både nasjonalt og lokalt, og at argumenter og mobilisering har betydning for politiske prosesser, sier SV-lederen.

Skinnøvelse

Høyre-leder Erna Solberg håper regjeringen virkelig ønsker å finne andre løsninger når de nå skal utrede kraftoverføring gjennom Hardanger på nytt.

– Når de skal ta en ny vurdering, må det gjøres med nye øyne av andre, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Hun ser positivt på at regjeringen vil gjennomføre en alternativ vurdering. Samtidig mener hun at regjeringen med dette innrømmer at de burde gjort en bedre jobb tidligere.

– Jeg håper at en ny vurdering ikke blir en skinnøvelse, at det er reell interesse for å finne andre løsninger, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.