KRAFT

Vurderer saltkraftpilot på Sunndalsøra

Sunndalsøra er det mest aktuelle stedet for Statkraft å bygge saltkraft-pilot.

 SALTKRAFT-PILOT: Statkraft vurderer å bygge saltkraft-pilot på Sunndalsøra. Da vil de ta utgangsunkt i teknologien fra prototypen på Tofte (bildet).
SALTKRAFT-PILOT: Statkraft vurderer å bygge saltkraft-pilot på Sunndalsøra. Da vil de ta utgangsunkt i teknologien fra prototypen på Tofte (bildet). Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
19. juni 2012 - 10:52

Statkraft har drevet utvikling av saltkraft som en ny teknologi for fornybar energiproduksjon i mer enn et tiår. Prototypen på Tofte i Buskerud ble åpnet høsten 2009.

Anlegget brukes til testing av komponenter, prosesser og membraner.

Les også: Slik virker et saltkraftverk

Inntil 2 MW

Bygging av et pilotanlegg på inntil 2 MW har lenge vært planlagt som neste skritt i utviklingen av saltkraft.

Statkraft mener det er naturlig å se på muligheten for å bygge dette i Norge. Sunndalsøra er utpekt som det beste egnede stedet for et slikt anlegg, dersom Statkraft beslutter å realisere planene.

– Vårt mål er å ferdigstille underlaget for en eventuell investering i et pilotanlegg på 1-2 MW om halvannet år, sier saltkraftsjef Stein Erik Skilhagen ifølge en artikkel på Statkrafts nettside.

Les også: Statkraft med saltkraft-avtale

Vann fra Aura kraftverk

Et pilotanlegg på Sunndalsøra er tenkt lagt til et industriområde som allerede er regulert til formålet, og hvor Statkraft eier grunn. Ferskvann til pilotanlegget kan hentes fra utløpstunnelen til Aura kraftverk, mens sjøvann er tenkt pumpet opp fra 40 meters dyp lenger ut i fjorden.

Når Sunndalsøra er utpekt som sted for et pilotanlegg betyr det i praksis at Statkraft vil utrede konsekvensene av et slikt anlegg og deretter lage en konsesjonssøknad. Konsesjon er bare en av flere elementer som må på plass før en investeringsbeslutning kan tas mot slutten av 2013, ifølge selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.