KRAFT

Vurderer oppfølging av dansk varmepumpetest

MANGE FIKK STRYK: Panasonic fikk bestått i danske Energistyrelsens varmepumpekontroll. NVE vurderer å følge opp danskenes test.
MANGE FIKK STRYK: Panasonic fikk bestått i danske Energistyrelsens varmepumpekontroll. NVE vurderer å følge opp danskenes test. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Øyvind LieØyvind Lie
29. juni 2011 - 13:49

Som Teknisk Ukeblad tidligere har Utbredt feilmerking av varmepumper , har den danske Energistyrelsen testet luft-til-luft-varmepumper og funnet ut at fem av elleve testede varmepumper med energimerke A, aldri skulle hatt merket.

Les også: Stadig flere installerer varmepumper

Trukket fra markedet

Nå har Energistyrelsen offentliggjort hvilke varmepumper som ikke besto testen. Disse var:

Andes Alfa 8C, Andes Gamma 13000, ASG-12, Zibro S1326 og Zibro S1322.

Merkene som besto testen og fikk bekreftet at de fortjente energimerke A, var Airbreeze Atlantic KCV 20-024 IN, Andes Alfa DK, Andes Pico 12000, Andes Pico 9000, DUKA V9000 og Panasonic CE9LKE.

Alle varmepumpene som fikk stryk, er blitt trukket fra markedet, ifølge Energistyrelsen.

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening (Novap) sier til Teknisk Ukeblad at så langt han kjenner til, er Panasonics modell den eneste av de testede varmepumpene som selges i Norge. Denne modellen besto testen.

Les også: Fortviler over energimerkingen i Bjørvika

Vurderer norsk oppfølger

Energimerkene er felles for hele EØS-området, slik at en A i Danmark tilsvarer en A i Norge.

I Norge er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har tilsynsansvar for energimerking av hvitevarer og energirelaterte produkter.

Ifølge seniorrådgiver Kirsti Hind Fagerlund i NVE er de nordiske landene i ferd med å starte et testsamarbeid. Formålet med samarbeidet er å koordinere utvalget av produkter som testes, slik at ikke samme modell testes to ganger i Norden, og benytte hverandres testresultater i egne tilsyn.

– Vi vil vurdere oppfølging av de øvrige nordiske lands testresultater, deriblant den danske varmepumpetesten. Vi kan benytte testresultater fra andre land til å utøve tilsyn overfor norske importører og produsenter dersom den nøyaktig samme modellen selges i Norge, opplyser Fagerlund til Teknisk Ukeblad.

Les også: Varmepumper øker maksforbruket

Ikke i år

Men NVE har ikke plukket ut varmepumper for testing i år. Direktoratet skal teste andre produkter, og kan ikke offentliggjøre hvilke før produktene er hentet ut fra forhandlerne.

NVE har ikke oversikt over hvilke varmepumper som selges på det norske markedet.

– En undersøkelse av forekomsten i Norge vil inngå som en del av vurderingen av om vi skal følge opp de danske resultatene, sier Fagerlund.

Les også: – Passivhus får ikke fukt og sopp

Energistyrelsen opplyser til Teknisk Ukeblad at den til sammen planlegger å teste 40-50 varmepumper.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.