TERRORANGREPENE

Vurderer nettstreaming av terrorrettssaken

Rettssaken etter terrorangrepene 22. juli angår så mange at Domstoladministrasjonen vurderer nettstreaming av rettssaken.
Rettssaken etter terrorangrepene 22. juli angår så mange at Domstoladministrasjonen vurderer nettstreaming av rettssaken. Bilde: Mona Strande
21. okt. 2011 - 07:16

Rettssaken mot Anders Behring Breivik angår så mange, men kan følges av svært få. Derfor vurderer Domstoladministrasjonen om den skal la saken bli overført på internett.

Nettstreaming er ett av flere alternativer som diskuteres i forkant av rettssaken, skriver Adresseavisen.

– Denne saken angår hele landet, men bare svært få kan følge saken i rettssalen. Vi vurderer en åpen streaming på internett slik at den blir tilgjengelig for alle, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

Negativ

Han understreker at de må veie ulike hensyn mot hverandre:

– At denne saken er viktig for hele Norge og derfor bør være tilgjengelig for så mange som mulig, kontra viktigheten av at det hele foregår i en setting med trygge rammebetingelser, sier han.

Den nasjonale støttegruppen er ikke positiv til en eventuell nettstreaming av rettssaken og mener det kan skape en ekstrabelastning for mange.

– Vi ønsker ikke at saken skal streames på nett, og det har med beskyttelse av pårørende, overlevende, etterlatte og søsken å gjøre. Å få dette rett i ansiktet kan være vanskelig å takle. Fagfolk innen krisepsykiatri mener at det er lettere å komme videre hvis man unngår for mange slike triggere. Hvis ikke, kan det føre til en oppblomstring av traumer. Da er det bedre å overføre rettssaken til flere rettssaler, slik at hver enkelt må ta initiativ til å følge den, sier Selbekk til avisa.

TV-søknader

Erling Moe sier at alternativer til nettstreaming kan være videooverføring til tinghus eller andre lokaler rundt om i landet.

I utgangspunktet er det forbudt å overføre lyd og TV-bilder fra norske straffesaker. Likevel forbereder Oslo tingrett seg på at både NRK og TV 2 kommer til å levere inn en søknad om TV-overføring fra rettssalen, skriver Aftenposten.

Les mer om terrorangrepene på våre temasider .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.