KRAFT

Vurderer kjernekraft til oljesand

Ole K. Helgesen
14. feb. 2008 - 14:44

De to store oljeselskaper Husky Energy og Total har sagt offentlig at de vurderer å bruke kjernekraft i oljesandprosjektene sine.

Ifølge CBS News har fire andre selskaper sett på kjernekraftalternativet i det stille.

- Ikke i våre planer

Ifølge Kjersti Tvedt Morstøl, pressekontakt i StatoilHydro, er ikke det norske selskapet blant de seks selskapene som vurderer kjernekraft i Alberta.

- Dette ligger ikke inne i våre planer, er den korte kommentaren hennes.

Les også: Oljesandforbud: Ikke dramatisk
Oljesand kan bli forbudt
StatoilHydro skal lete etter olje utenfor AlaskaSamme sted

Atomkraftplanen som ligger på bordet dreier seg om to Candu 6 kjernekraftreaktorer som skal produsere 1400 MW energi.

Initativtakerne ser for seg at de skal plasseres midt i oljesandland, sør for Fort McMurray. Dette er det samme området StatoilHydro har sitt prosjekt. Morstøl vil ikke si om StatoilHydro vil endre strategi dersom kjernekraftverket blir realisert.

- Vi forholder oss til de planene vi har i dag, gjentar hun.

Ifølge CBS har oljesandindustrien innsett at det kommer en monumental PR-krise mot dem. Utvinning av olje fra tjæresand spyr ut millioner av tonn CO 2 ettersom man brenner gass for å produsere dampen som trengs i prosessen. Kjernekraft fører ikke til CO 2-utslipp.Dyrt prosjekt

Det er Energy Alberta Corp. Og Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL) som har gått sammen om å promotere Candu 6-løsningen.

Kostnadene skal være 4,5 milliarder dollar. Grunnen til at anlegget må plasseres sentralt, er at oljesandutvinning krever enorme mengder høytrykkdamp, og dampen fra et slikt anlegg i rørledninger vil ikke ha lengre rekkevidd enn 24 kilometer.

Canadisk teknologi

Candu 6 er en fullskala 700 MW reaktor som har eksistert siden 1980-tallet. Canada har eksportert den til land som Kina, Sør-Korea og Romania. AECL skal eventuelt bygge og drive anlegget, mens Energy Alberta og private aktører skal eie det.

– Prosjektet vil kunne forsyne forbrukere med alt fra damp, elektrisitet, varmt vann og hydrogen.Variablene er nesten ubegrenset, sier Wayne Henuset, direktør i Energy Alberta Corp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.