KRAFT

Vurderer gigantkrav mot Viken

Jannicke Nilsen
14. sep. 2007 - 09:32

27 borettslag på Holmlia i Oslo mener de kan ha betalt flere hundre millioner kroner for mye for fjernvarme de har kjøpt av Viken Fjernvarme. Selskapet nekter for at de har gjort noe galt. Nå vurderes det rettslige skritt på vegne av borettslagene.

– Prisene for fjernvarme har vært helt uakseptable og mye høyere enn produksjonskostnadene, sier Oddbjørn Andestad, leder for borettslagenes fjernvarmeprosjekt til Dagsavisen.

Svingende priser

Borettslagene har avdekket at forbruket i enkelte boenheter har vært langt lavere enn hevdet, og mener at Viken Fjernvarme årlig har krevd inn ti ganger så mye i vedlikeholdskostnader enn de faktisk har brukt på vedlikehold.

Borettslagenes fjernvarmeprosjekt vurderer nå om de har rettslig grunnlag for å kreve erstatning.

Denne helgen mottar styrene for de 27 borettslagene med totalt 4.342 leiligheter en knusende rapport fra fjernvarmeprosjektet.

- Fjernvarmen er basert på brenning av søppel. Produksjonskostnadene er derfor relativt stabile. Likevel har prisen variert med mer enn 60 prosent bare de to siste årene. Vi betaler også mye mer enn de gjør i Sverige og Danmark, sier Andestad til avisen.

Følger strømprisen

Årsaken er at Viken fjernvarme har omregnet energimengden i varmtvannet til kilowattimer, som om det er elektrisitet de leverer og ikke varmt vann. Derfor mener Andestad at fortjenesten for Viken fjernvarme har vært altfor høy.

I tillegg peker rapporten på flere forhold:

  • Viken fjernvarme har krevd betaling for fjernvarme som ikke er brukt.
  • Det finnes eksempler på leiligheter som har et energiforbruk som er 80 prosent høyere enn hva det ville ha vært ved bruk av elektrisitet.
  • Viken bruker maks 10 prosent av det avtalte vedlikeholdsbeløpet på 10-15 millioner kroner i året. Dårlig isolerte rør i bakken avgir mye varme.

Viken Fjernvarme avviser på sin side at de har gjort noe galt, og kommer til å avvise et eventuelt krav.

Følger avtalen

- Avtalen som trådte i kraft i 1995 er blitt fulgt, understreker avdelingsleder Stein Randby overfor avisen.

Avtalen sier at prisen på fjernvarmen skal ligge 10 prosent under strømprisen. Randby sier det også er feil at Viken Fjernvarme har innhentet store beløp til vedlikehold, uten at de har blitt brukt til nettopp dette. Det skal bare være det vedlikeholdet som faktisk er utført, som har blitt fakturert.

Målerfeil

Randby innrømmer imidlertid at det er avdekket feil med målere, og at dette har ført til tilbakebetaling i 20-30.000 kroners klassen.

- Med mange tusen leiligheter vil det nødvendigvis kunne oppstå feil på enkelte målere. Noen ganger skjer det da en korreksjon til fordel for selskapet, andre ganger til fordel for kunden, sier Randby til Dagsavisen.

Ny avtale

Borettslagene skal nå behandle rapporten fra fjernvarmeprosjektet. Deretter må Viken Fjernvarme og representanter for borettslagene innlede nye forhandlingsrunder.

Den løpende avtalen med Viken Fjernvarme går ut i 2010, og Andestad krever omfattende priskutt og bedre vedlikehold i neste omgang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.