OLJE OG GASS

Vurderer «flosshatt» for å stanse oljelekkasjen

En pelikan på vingene forbi en boreplattform ved Breton Island i den amerikanske delstaten Louisiana, der lenser er lagt ut for å beskytte mot oljeutslippet i Mexico-golfen.
En pelikan på vingene forbi en boreplattform ved Breton Island i den amerikanske delstaten Louisiana, der lenser er lagt ut for å beskytte mot oljeutslippet i Mexico-golfen. Bilde: Reuters / Scanpix
10. mai 2010 - 07:31

British Petroleum (BP) vurderer nye metoder for å få kontroll over oljeutslippet i Mexicogolfen. En av dem skal være å senke en slags «flosshatt» ned over lekkasjestedet.

Forsøket på å senke en kuppel ned over den lekkende oljebrønnen for å fange opp oljen mislyktes, og derfor må oljeselskapet vurdere andre måter å få stanset oljestrømmen på.

To alternativer

BP ser for seg to alternativer. Det ene er å prøve med en ny type kuppel, mens det andre er å komme opp med en helt ny metode.

– Vi kan bygge en mindre kuppel, vi kaller den for en flosshatt. En annen mulighet er å koble seg direkte på oljeledningen og pumpe oljen opp derfra og opp i tankskip på havoverflaten, sier teknisk direktør Doug Suttles i BP.

Et annet alternativ er å forsøke å tette brønnhodet.

– Det innebærer at vi fyller oljeledningen med gummi og annet materiale. Det er ikke særlig forskjellig fra hvordan man tetter et toalett, sier Suttles.

Olje når land

I helgen nådde oljesølet den amerikanske kysten. Men at tjæreklumpene som fløt i land på Dauphin-øya i delstaten Alabama stammer fra den lekkende oljebrønnen til BP, vil han ikke bekrefte før tjæren er testet.

– Jeg tror at det var et ganske begrenset antall tjæreklumper, sier Suttles.

Han sier at man så langt har vært heldige som har unngått de verste ødeleggelsene langs sørkysten av USA.

– Vi må vente og se. Det er ikke mye olje som har nådd land, og vi får håpe at vi kan holde dette nivået, sier Suttles.

Bruker lokale

Suttles legger til at BP gjør sitt ytterste for å benytte seg av lokale firmaer og arbeidskraft, i og med at mange kan miste levebrødet sitt som følge av oljelekkasjen.

I delstaten Louisiana har rustrød olje nådd Chandeleur-øyene 45 kilometer fra fastlandet. Det er utstedt fiskeforbud i delstaten.

Oljelekkasjen startet 22. april, to dager etter en eksplosjon som førte til at en oljeplattform sank. Elleve oljearbeidere mistet livet i ulykken.

Den ødelagte oljebrønnen lekker om lag 5.000 fat olje om dagen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.