OLJE OG GASS

Vurderer deling av Lofoten og Vesterålen

Ole K. Helgesen
16. jan. 2009 - 07:12

Oljedirektoratet har fått i oppdrag å samle inn seismikk for å øke kunnskapen om mulige ressurser i Lofoten og Vesterålen.

I 2010 skal forvaltningsplanen revideres og politikerne skal avgjøre om det blir leteboring i disse områdene. Nå lanserer Oljedirektoratet en ny løsning som kan gjøre det lettere for politikerne å åpne for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi er opptatt av å snevre inn hva som er de mest interessante områdene. Og vi vurderer å komme med et forslag om å splitte opp Nordland 7 og Troms 2 i mindre deler. Dette kan gi en mulighet til å åpne for leting i de mest interessante områdene. Samtidig kan man holde de områdene som ikke er fullt så lovende utenfor, sier Bente Nyland til Teknisk Ukeblad.– Må konsekvensutredes

Oljeindustriens Landsforening (OLF) er ikke avvisende til ideen om å åpne kun de mest geologisk interessante områdene for leteboring, men bransjeorganisasjonen vil ikke at området deles opp før det er gjennomført en konsekvensutredning.

– Vi er positive til Oljedirektoratets forslag. Men jeg vil likevel understreke at det er viktig at hele Nordland 7 og Troms 2 blir konsekvensutredet samlet, sier OLF-direktør Per Terje Vold til Teknisk Ukeblad.

Han mener man ikke kan dele opp konsekvensutredningen.

– Da vil vi ikke få en helhetsforståelse av virkningene ved petroleumsaktivitet i Lofoten og Vesterålen. Myndighetene vil uansett beholde full styring og kontroll av hvilke områder som skal åpnes selv om man gjør en helhetlig konsekvensutredning, sier Vold.

Les også: Krever seismikk-erstatning

Gammel data

Nyland sier det er viktig å ha respekt for at det er ulike meninger om disse områdene. Hun klarer likevel ikke å legge skjul på at hun tror det er store ressurser her.

– Den samme bergarten som inneholder Norne-funnet fortsetter inn i dette området. Historisk sett tyder det på at det også er ressurser der. I andre områder har det i alle fall vært bankers. Våre grovestimater anslår at 20 prosent av ressursene i Norskehavet ligger i Nordland 6 og 7 og Troms 2. Men dette er basert på gammel og dårlig data. De seismiske undersøkelsene vi nå gjennomfører vil redusere usikkerhetsspennet.Splittelse i Arbeiderpartiet

Petroleumsnæringen kjemper knallhard mot miljøvernere og fiskere for å få lete etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen. De politiske partiene er splittet.

En undersøkelse Teknisk Ukeblad har gjennomført blant stortingspolitikerne tyder på at alt hviler på Arbeiderpartiet. Høyre og FrP er for åpning, mens SV, Venstre og KrF er klart imot.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ap vil avvente til forvaltningsplanen legges fram i 2010 før partiet bestemmer seg.

Etter det Teknisk Ukeblad har kjennskap til, har skepsisen til oljeboring vokst i Ap de siste årene. Det ligger an til å bli en beinhard kamp internt i partiet.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.