Vurderer cyber-forsvar

Nytenkning: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) utvikle et forslag til strategi for «et nasjonalt Cyber Defence».
Nytenkning: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) utvikle et forslag til strategi for «et nasjonalt Cyber Defence». (Bilde: Scanpix)
  • IT

Stoltenberg-regjeringen ønsker ny strategi for et cyber-forsvar og er på linje med norske forskere, skriver Aftenposten.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) utvikle et forslag til strategi for «et nasjonalt Cyber Defence», sammen med Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste.

Uforutsigbart

– Dagens trusselbilde, som er uklart og uforutsigbart, innebærer at sårbarhetsreduserende tiltak mot spionasje, sabotasje og terrorhandlinger har vesentlig betydning som grunnsikring i samfunnet, påpeker Forsvarsdepartementet i tildelingsbrevet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet. NSM skal «om nødvendig» endre beredskapsplaner og organisasjon, og utrede behovet for reservedrift og alternativ lokalisering.

Dataavhengighet

– Når vi vet hvor avhengige vi er av datateknologien, er det forbausende hvor lite opptatt vi har vært av datasikkerheten, sier professor Jon Bing, blant verdens ledende innen rettsinformatikk.

– Det er en illusjon å tro at vi kan forberede oss mot alt, men burde vært bedre forberedt på det vi kan gjøre noe med, sier Bing.

Mørklegging

Dataeksperter over hele verden diskuterer nå hva moderne samfunn kan gjøre for å forhindre total mørklegging, slik flere av Russlands naboer har erfart etter å ha kommet i konflikt med russiske interesser. Både Estland, Georgia og Kirgisistan har opplevd dataangrep som setter en ny standard for datakrig.

Les mer her: Krigen i Georgia: Maktesløse mot dataangrep

– Det russerne gjorde i Georgia, har vært en vekker. Det berører vår nasjonale sikkerhet når flere hundre tusen norsk PC-er kan være kontrollert av banditter, sier internett-forsker Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå