KLIMA

Vulkanaske skapte flyproblemer på Sola

UTBRUDD: Røyk stiger fra vulkanen Grimsvötn under Vatnajökull på Island.
UTBRUDD: Røyk stiger fra vulkanen Grimsvötn under Vatnajökull på Island. Bilde: Reuters / Scanpix
24. mai 2011 - 10:33
  • Oppdatert 11:04

Askekonsentrasjonene som var over Sola og Karmøy, har trukket seg lenger ut fra kysten og berører ikke lenger disse områdene. Asken vil imidlertid bre seg inn over Sør-Norge igjen.

Den vil nå Kristiansand lufthavn, Kjevik etter klokka 14, melder Avinor.

Det er fortsatt stans i flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard etter at det er innført midlertidig fareområde på grunn av aske. Flytrafikken vil ellers gå som normalt det neste døgnet.

Skapte forvirring

Tirsdag morgen ble deler av flytrafikken på Stavanger lufthavn Sola rammet av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Det skapte forvirring på flyplassen.

Det hjalp ikke de reisende at det i 9-tiden gikk ut en feilaktig melding over høyttaleranlegget om at flyplassen var helt stengt og at passasjerene måtte ta kontakt med billettlukene. Køene vokste ved flyselskapenes skranker. Køen foran sikkerhetssjekken ble kortere. Folk så usikkert opp på tavlene der kun noen få avganger var markert som kansellert. Avinor var ikke klar over feilmeldingen:

– Det var ikke vi som gikk ut med det. Faktisk status er et en del av rutetrafikken går som normalt. Det er en del kanselleringer, og helikoptertrafikken er foreløpig utsatt, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor til NTB.

Kan spre seg

I første rekke har flygingene til Aberdeen i Skottland blitt rammet av askeskyen.

– Utover det har egentlig trafikken gått tilnærmet normalt, men vi ser enkelte kanselleringer og utsettelser, sier Lorentzen.

Ifølge Avinor vil asken også kunne skape problemer for trafikken fra Haugesund lufthavn på Karmøy.

– Trafikken utover dagen avhenger av at flyselskapene har den nødvendige tillatelsen til å fly i luftrommet. Dette er et forhold mellom Luftfartstilsynet og flyselskapene, sier lufthavnsjefen på Sola.

Det er dermed opp til flyselskapene hvorvidt de kan fly eller ikke i den aksekonsentrasjonen som nå er på vei inn over landet. Konsentrasjonen er middels, og selskapene må innhente godkjenning fra sine produsenter for å fly under slike forhold.

Avinor opplyser at asken vil bre seg videre innover Sør-Norge og nå luftrommet over Kjevik i Kristiansand etter klokka 14.

Flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard er stanset på grunn av vulkanasken.

Reis som normalt

Lufthavnsjefen ber passasjerer reise til flyplassene som planlagt om de ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt.

– Luftrommet blir aldri stengt. Det kan være variasjoner mellom ulike flyselskap og ulike destinasjoner, så det er viktig at passasjerene holder seg oppdatert på selskapenes hjemmesider eller kontakter Avinor, sier Lorentzen

Når det gjelder helikoptertrafikk fra flyplassen og til oljeinstallasjonene er den midlertidig stanset.

– Der må alle de det gjelder ringe sine respektive selskaper og finne ut hva som gjelder framover for deres flight, sier Lorentzen.

Søker unntak

Både Norwegian og SAS leverer tirsdag søknader om å få fly i områder med middels askekonsentrasjon.

Selskapene er tirsdag formiddag i møter med Luftfartstilsynet i Bodø, sammen med flere operatører innen norsk luftfart.

Selskapene kan få tillatelse til å fly i områder med middels askekonsentrasjon – mellom 2 og 4 milligram aske per kubikk – med forskriftene som ble innført mandag denne uka.

– Vi har en representant i Bodø med søknadspapirene, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Luftfartstilsynet mottok søknaden fra Norwegian tirsdag morgen, skriver Dagbladet.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.