ARBEIDSLIV

Vraker presidenter

Joachim Seehusen
15. sep. 2003 - 10:19

NITO skal snart velge sin sjette president på 13-14 år.

Sittende president i NITO, John Arne Haugen, er på vei full fart ut. Men var det opp til ham, ville han tatt en periode til.

I siste NITO-Refleks tar han et kraftig oppgjør med hva han kaller NITOs bruk og kast-mentalitet. På kongressen senere i måneden skal NITO velge sin sjette president på 13-14 år. De siste fem presidentene ønsket alle å fortsette, men ble vraket.

Under tittelen "Et oppgjør" skriver Haugen at "Å få medlemmer til å ta på seg slike krevende verv (presidentvervet, red.anm.) med slik usikker horisont som NITO gir sin leder, vil bli vanskelig på sikt." og "Den innarbeidede bruk og kast-metode er ikke verken tjenelig eller verdig!"

Liten støtte

Marit Stykket, valgkomiteens kandidat til presidentvervet for de neste tre årene, deler ikke Haugens syn og vil ikke ta oppfordringen om å starte en prinsipiell debatt i foreningen.

- Hvis jeg blir valgt, blir ikke dette en sak jeg kommer til å ta opp, fastslår hun. Hun peker på at man som politisk valgt leder må forholde seg til de valgperioder som gjelder.

Roger Johansen, Haugens forgjenger som presiden, gir kun forbeholden støtte til utspillet. Johansen var NITOs president1998 -2000. Også han ønsket gjenvalg, men ble vraket av valgkomiteen. Et benkeforslag under kongressen hjalp ikke, han måtte gå.

- John Haugen har jo et poeng. Det er forrvirrende for omgivelsene stadig å måtte forholde seg til nye personer. På den annen side er det andre forhold enn kontinuitet som teller, sier Johansen. Han har når trukket seg helt ut av NITO-arbeid og ønsker ikke å uttale seg om foreningen har et behov for en slik debatt Haugen tar initiativ til.

- Hyppige skifter er uheldig, jeg har mange ganger lurt på hva det kommer av, sier tidligere president Svein Vikhals. Han slutter seg til Haugens oppfordring om at NITO bør debattere sitt forbruk av ledere. Vikhals opplevde i sine to perioder å bli vurdert ut fra det han selv karakteriserer som "en eller annen udefinerbar synsing" i stedet for å bli vurdert mot vedtatte handlingsplaner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.