PRODUKSJON

Vokter gener og ser sykdom

6. sep. 2001 - 23:34

Prøvene tilsettes fluoriserende stoff, og genenes lysintensitet overføres så til et kunstig fargebilde. Bildet forteller så om genene er ”på” eller ”av”.

Forskere ved Det medisinske fakultet i Trondheim kan ved hjelp av denne teknologien tidlig kan se om pasienten er i ferd med å utvikle en sykdom, og hvor raskt denne utvikler seg. Dataene vil være verdifulle i forhold til å velge riktig behandling. I forhold til kreftbehandling kan det handle om hvor mye som er nødvendig å skjære bort av kreftsvulster og vevet rundt.

Teknologikompetansen ved NTNU har vært avgjørende for å utvikle høypresisjonsroboten som brukes for å plassere DNA-prøvene og laserskanneren som måler genenes lysintensitet. Førsteamanuensis Astrid Lægreid mener det nære samarbeidet med teknologene har ført til leveranser av originale vitenskapelige bidrag som blir godt mottatt i internasjonale fagmiljøer. (vn)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.