INDUSTRI

Vokser på restene av Union

ØDE OG FORLATT: Ved Union-fabrikken var det hektisk aktivitet helt siden 1873. Nå er det stillheten som råder.
ØDE OG FORLATT: Ved Union-fabrikken var det hektisk aktivitet helt siden 1873. Nå er det stillheten som råder. Bilde: Truls Tunmo

Nedleggelsen og nedbyggingen av Union-fabrikken på Klosterøya har åpnet for nye karriereveier og nye virksomheter.

Stor oppdragsgiver

Maskiningeniør Magne Hansen reparerte maskiner ved Union i over 20 år. I dag har han sammen med en tidligere Union-kollega startet konsulentfirmaet Grenland Consult & Service. Da Norske Skog skulle finne noen som kunne administrere demontering og flytting av de enorme papirmaskinene, falt valget på det ferske firmaet - på grunn av deres inngående kjennskap til anlegget.

- Jeg hadde nok aldri startet for meg selv hvis ikke Norske Skog Union var blitt lagt ned, sier Hansen til Dagens Næringsliv. I dag har han sin tidligere arbeidsgiver som første og største oppdragsgiver.

IKT og bioteknologi

De tildligere Union-elektrikerne Kjell Eliassen og Bernt Arnesen er også tilbake i fabrikklokalene. Nå er de ansatte i Elektro 4, og har som oppgave å plukke fra hverandre alt det elektriske de tidligere hadde ansvar for å vedlikeholde. De regner med å ha elektrikeroppdrag på sin gamle arbeidsplass i alle fall ut 2009.

Når all demontering er ferdig, skal den 140 mål store tomten bli nærings- og boligområde. Det er allerede klart at det blir plass til både IKT-klynge og bioteknologisk klynge på området, skriver Dagens Næringsliv.

Og allerede har noen startet ny produksjon på Klosterøya: I det gamle renseanlegget er det etablert en liten sjokoladefabrikk.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.