ARBEIDSLIV

Voksen entreprenør

BAGASJELAPP: Ståle Lønnum ville utvikle et system for bagasjemerking. I stedet ble TAG Systems et av verdens 12 største selskaper for levering av bank- og kredittkort.
BAGASJELAPP: Ståle Lønnum ville utvikle et system for bagasjemerking. I stedet ble TAG Systems et av verdens 12 største selskaper for levering av bank- og kredittkort.

TAG Systems

Ståle Lønnum etablerte TAG Systems i 1991, etter å ha fått idéen til selskapet på en flyplass. Forretningsidéen var egentlig bagasjemerking på en sikrere måte, gjennom anonymt identitetsnummer og tilhørende informasjonssentral.

- Totalt har bedriften i dag 95 ansatte, 35 av disse i bankserviceavdelingen som bl.a. driver overvåking

- Omsetning 2004: 95 millioner kroner

- Resultat før skatt: 25 millioner kroner

- Datterselskapet Setec Tag AB i Sverige hadde en omsetning på 60 millioner kroner og resultat på 2 millioner.

- Samarbeider bl.a. med EDB Fellesdata i Norge og Datacard i USA

- TAG Systems overvåker 2 millioner norske kort kontinuerlig, alle dragninger av bankkort blir registrert i Mo i Rana.

- Til det norske markedet leveres årlig 3 – 6 millioner kort, totalt i verden ca. 50 millioner kort.

- Viktigste kunder er Visa og Mastercard/Eurocard.

- Årlig selges ca. 90.000 mini-imprintere, som er manuelle kortlesemaskiner, utviklet av TAG Systems, produsert på lisens i USA.

- TAG Systems leverer ikke bare bank- og finanskort, men også adgangskort, såkalte hvite kort

Ståle Lønnum fra Mo i Rana grunnla TAG Systems i 1991 og deltok i år i Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year.

Teknologibedriften er nå en av verdens 12 ledende produsenter av bank- og kredittkort, og Ståle Lønnum ble behørig hedret i Monaco.

Seriegründer

Verdensvinner ble "seriegründer" Wayne Huzienga. Han har etablert en lang rekke bedrifter i USA, hvorav flere er notert på New York-børsen. Mest kjent er Auto Nation, Waste Management og Blockbuster Entertainment, verdens ledende videoselskap. I tillegg eier Huzienga NFL-laget Miami Dolphins.

Det ble kåret kun én vinner på tvers av bransjer og land. De øvrige 31 ble tildelt pris som vinner. Totalt 42 land er med på programmet, som skal inspirere til videre vekst.

Fra Jernverk til plast

Elektroingeniør Ståle Lønnum jobbet tidligere ved Norsk Jernverk. Nå produserer TAG Systems årlig ca. 50 millioner bank- og finanskort til en rekke land, hovedsakelig i Europa og Asia.

Over 10.000 kandidater ble nominert til Ernst & Young Entrepreneur Of The Year i 2004. Felles for de 32 nasjonale vinnerne som var samlet i Monaco er at de har ledet sitt eget selskap og gått med solid overskudd de siste årene.

Juryen intervjuet alle finalistene. Kandidatenes evne til å tenke nytt, skape vekst, oppnå gode økonomiske resultater, strategisk ledelse, global innflytelse, samt personlig integritet og påvirkningskraft var blant kriteriene det ble lagt mest vekt på.

Ernst & Young Entrepreneur of the Year

Programmet Ernst & Young Entrepreneur of the Year, blir i 2005 arrangert i nærmere 40 land. Det gjennomføres i år for fjerde gang i Norge etter starten i USA i 1986. Ernst & Young Entrepreneur of the Year er et globalt program som skal inspirere aktive eiere til fortsatt vekst og verdiskaping. Hensikten er å synliggjøre og motivere til vekst og nyskaping, og sette fokus på vekstskapere og vekstselskaper.

Ernst & Young Entrepreneur of the Year fokuserer på enkeltpersoner som selv har startet og fortsatt driver vellykkede bedrifter. For å bli nominert må bedriften ha hatt vesentlig omsetningsvekst de siste to årene og positivt resultat siste år, i tillegg til positiv egenkapital. Bedriften må også ha hatt en vekst i antall ansatte de siste to årene, og minst 20 ansatte ved siste årsskifte.

I Norge kåres vekstskapere i fem ulike regioner gjennom en omfattende evalueringsprosess som kulminerer med finale-arrangement i hver region. På landsbasis kåres vinnere innenfor kategoriene handel, industri og tjenester. Ernst & Young Entrepreneur of the Year arrangeres i Norge i samarbeid med Fokus Bank, Handelshøyskolen BI og Finansavisen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.