NETTARKIV

Vitenskapen tar gull

20. sep. 2000 - 13:37

Mer enn noen gang tidligere setter vitenskapen sitt preg på de Olympiske Leker i Sydney. Store utstyrsprodusenter som Speedo, Nike og Adidas har lenge hatt biomekaniske og hydrodynamiske spesialister i sine laboratorier. De gjør inngående studier av antropometri – målinger av menneskekroppen – og de tester ut sine teorier med 3D-teknologi, skriver New York Times.

Innovatørene til Adidas har samarbeidet med eksperter fra den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa og vindtunnel-ingeniører fra tysk bilindustri. Resultatet er blant annet plagg uten sømmer, folder og kraver, og sprintersko med Z-formede pigger som reduserer friksjonen.

Med forskernes hjelp har Speedo laget Ian Thorpes svømmedrakt, inspirert av haiens form og skinn. Et annet eksempel på høyteknologisk idrettsutstyr er Nikes singlet, produsert av resirkulerte plastflasker. Ikke bare gir de Nike en miljøvennlig profil. Trøyene fremmer luftsirkulasjonen på ryggen til maratonløperne.

Følg også med når den amerikanske sprinteren Marion Jones stiller på startsstreken med Nikes heldekkende drakt fra isse til fot. Plagget skal gi løperen optimal kroppstemperatur og slutte mest mulig skånsomt om musklene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.