SAMFUNN

Vitensenter på Jæren tar form

2. nov. 2001 - 13:09

Den nye utstillingsfløyen på 1000 m2 ved Jærmuseet i Hå kommune i Rogaland reiser seg i disse dager. I forslaget til statsbudsjett er det lagt inn 4,6 millioner kroner i investeringstilskudd, som sikrer planlagt fremdrift for åpningsutstillingen Teknologi og landskap.

Utstillingen, som skal stå ferdig i løpet av våren 2002, vil bli på 250 m2, og er første ledd i oppbyggingen av et nytt Vitensenter på Jæren.

Kulturhistorie

Det kommende Vitensenteret på Jæren skal gjennom utstillinger og eksperimenter speile regionens kulturhistorie. Prototypen Brøyt X – verdens første hydrauliske gravemaskin – fra 1956 vil stå sentralt i åpningsutstillingen, i en modell av et utgravd jærlandskap.

– Vi vil vise omformingen av landskapet. Jæren består hovedsakelig av morene, som i utgangspunktet ikke er særlig velegnet for jordbruk. Utstillingen vil vise hvordan jærbuen gjennom de siste 150 årene har dyrket opp og omformet dette landskapet til å bli Norges mest intensive jordbruksareal, ved å ta i bruk og utvikle ny teknologi, forteller konservator Målfrid Grimstvedt ved Jærmuseet til Teknisk Ukeblad.

Stikkord er blant annet geologi, redskapsutvikling og vann.

Øke kapasiteten

Det nye vitensenteret skal øke kapasiteten ved Jærmuseeet. I dag besøker 5000 skoleelever museets gårdsbruk, for utendørs læring og opplevelse av husdyrhold og moderne landbruk. Etterspørselen er langt høyere. Nye innendørs utstillinger gjør det mulig å ta imot flere skoleelever. Vitensenteret vil dessuten øke tilbudet til større elever i ungdomsskole og videregående skole, ifølge Grimstvedt.

På sikt vil Vitensenteret også romme utstillinger under temaene Byggeskikk, Husdyr og Fra smed til robot. Utstillingene er planlagt fullført innen 2004–2005.

Vitensenteret på Jæren er lovet til sammen 11 millioner kroner i statlig tilskudd over en treårsperiode. Fratrukket årets og neste års bevilgninger, gjenstår vel fire millioner av denne forpliktelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.