NYHETER_BYGG

Visualiserer uferdige veiprosjekter

TA EN TITT: Med det nye verktøyet kan alle involverte ta en titt og prøve forskjellige løsninger. Illustrasjoner: Statens vegvesen/ViaNova
TA EN TITT: Med det nye verktøyet kan alle involverte ta en titt og prøve forskjellige løsninger. Illustrasjoner: Statens vegvesen/ViaNova
Joachim Seehusen
9. des. 2005 - 08:04

Tradisjonelt har Vegvesenet bestilt 3D-animasjoner utenfra. Med det nye norske verktøyet fra Myvr Software lager prosjektledelsen selv det den trenger.

– I forhold til gunnlagsinvesteringen i 3D er tilleggsinvesteringen liten og nytteverdien meget stor, sier kvalitetsansvarlig Roar Granheim i Vegvesenet.

Patent

Datafilene for 3D-animasjoner er svært store.

Myvr Software har utviklet et verktøy der kun de delene av en fil som er nødvendig for en aktuell visning blir benyttet. Dermed kan animasjonene lages langt lettere enn tidligre og også overføres via linjer med kapasitet ned til 256 kps.

Dette er patentsøkt og skal være unikt.

Innomhus

– Nå bestiller vi ikke lenger fra leverandører, men lager i stor grad det vi trenger selv, forteller Granheim.

Det betyr at detaljer knyttet til rekkverk, tunnelinstallasjoner og skilting kan lages kjapt og greit i 3D for å se på forskjellige løsninger. Når kommunale myndigheter skal lage reguleringsplaner, kan Vegvesenet visualisere planene.

15 års problem

Bruken av det nye verktøyet et forsøksprosjekt som varer til mars neste år. Da skal prosjektet evalueres før det blir besluttet om det skal tas i bruk på permanent basis.

– Vi har løst en problemstiling som 3D-miljøer har slitt med i 15 år, sier admnistrerende direktør Rune Fjellvang i Myvr Software. Nyheten ligger i en spesiell kompresjonsmetode og overføring av geometriske data

Les mer om: