SAMFUNNPOLITIKK

Viser fram nytt kampfly for Norge

21. apr. 2008 - 16:17

Strøm-Erichsen er sammen med 300 andre internasjonale gjester til stede på Saabs hovedkvarter i Linköping når den nye Gripen-jageren vises fram for første gang onsdag.

Dette er flyet som er én av to kandidater til å overta hovedrollen i Norges kampflyflåte.

Siste versjon

JAS-39 Gripen fløy for første gang for snart 20 år siden.

Etter flere oppgraderinger begynner Saab nå å nærme seg den varslete E/F-versjonen, som er den jageren det norske luftforsvaret snuser på. Gripen E/F skal være operativ fra 2010 og frister blant annet med større rekkevidde, kraftigere motor, forbedret avionikk og et større arsenal under vingene.

«Roll-out»

Som en venterett presenterer Saab nå Gripen Demo i en såkalt «roll-out» onsdag.

Demonstratoren er foreløpig ikke flygedyktig, men skal gi et innblikk i nye Gripens teknologi. For eksempel skal jagerflyets nye radarløsning presenteres for første gang.

Foruten forsvarsministeren og forsvarsledelsen er en rekke representanter fra norske industrielle samarbeidspartnere med på visningen.

Spent

– Saab har jobbet kjapt og effektivt for å få til dette. Det skal bli spennende å se hva de bringer på banen onsdag, sier major Jarle Ramskjær som er informasjonsansvarlig i kampflyprosjektet.

Forventer du noen nyheter?

– Vi har fulgt demonstratoren tett og vet omtrent hvilken retning de beveger seg. Men kanskje lærer vi noe nytt når vi mottar RBI-en (Request for Binding Information) 28. april, sier Ramskjær.

Webcast

Saab planlegger å vise den spektakulære Gripen-demonstrasjonen direkte på web-tv onsdag fra klokka 11.

Webcast-linken er ennå ikke oppe, men du finner den her på TU.no onsdag formiddag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.