KRAFT

Viser brenselcelleskip på klimamøte

Tore Stensvold
11. des. 2009 - 07:05
Vis mer

Rederiet Eidesvik går foran i miljøvalg innen skipsfart. Tre av rederiets 10 forsyningsskip går på naturgass.

Siste skudd på stammen, Viking Lady, har i tillegg installert en brenselscelle om bord for å teste framtidas miljøvennlige skipsmotorer.

Les mer: Tester brenselcelle på skip

Invitert

Nå er skipet invitert til klimatoppmøtet i København. Invitasjonen kom fra Ritt Bjerregaard, overborgermester i København.

Hun har invitert borgermestrene fra over 60 av verdens største byer til Climate Summit for Mayors.

Når hun skal vise fram den store vindkraftparken Middelgrunden utenfor byen torsdag 17. desember, skal de fraktes med Viking Lady.

Testet i høst

Utviklingen og testingen av brenselcelle for skip foregår i prosjektet FellowShip, som startet opp i 2003.

Tidligere i år ble brenselcellen og tilhørende system og utstyr testet og kjørt i gang på land. I høst ble det installert om bord på Viking Lady.

Prosjektleder for FellowShip i mange år, Tomas Hebe Tronstad fra DNV, er svært fornøyd med å ha kommet i gang med testingen av anlegget om bord i skipet.

– Brenselscellen har begynt å levere kraft, men vi har kjørt i gang veldig forsiktig, sier Tronstad.

Hjelpemotor

Flytende naturgass blir brukt som drivstoff for brenselcellen, som er på kun 320 kilowatt (kW). Det er i prinsippet nok til å fungere som hjelpemotor for å sikre strømforsyningen om bord, men ikke til framdrift.

FellowShip er et samarbeidsprosjekt mellom de norske aktørene Eidesvik, Det norske Veritas og Wärtsilä samt tyske MTU Onsite Energy. Det tyske selskapet har levert over 50 brenselceller for bruk på land.

– Visningen i København er mer som et fesjå å regne. Den viktige jobben er å kjøre i gang og lære mer. Men det er stor glede over på ha kommet så langt, sier Tronstad.

Viking Lady blir liggende i havn i København 16. og 17. desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.