IT

Vis fingeren til Norwegian

EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste?
EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste? Bilde: Truls Tunmo
4. feb. 2008 - 07:07

SAS Norge har allerede latt deg vise fingeren, og nå følger Norwegian etter med å innføre biometri ved innsjekking på norske flyplasser.

Flyselskapene er pålagt av myndighetene til å kontrollere at alle som sjekker inn bagasje, er de samme som går om bord i flyet. For å gjøre denne rutinen enklere og raskere, innførte SAS Norge i fjor høst biometri. Ordningen er frivillig, og går ut på at man viser fingeren i stedet for å vise legitimasjon. De som vil, kan vise identifikasjonspapirer i stedet.

Er lagt til rette

– Biometri har blitt en kjempesuksess, og vi har innført den ved de fleste flyplasser. Gardermoen var sist ute, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS til Aftenposten.

Konkurrenten Norwegian følger nå etter, og vil at du viser fingeren også til dem.

– Norwegian vil snart tilby biometri. Vi har lagt til rette for dette i alle våre nye innsjekkingsmaskiner, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen.

Skeptisk

Datatilsynet var lenge skeptisk til bruk av biometri, og begrunnet sin bekymring med at de reisende kunne bli overvåket på en ukontrollert måte.

– Vi har hatt en lang prosess med Datatilsynet, og prosedyrene er nøye gjennomgått. Det elektroniske fingeravtrykket slettes automatisk straks flyet har landet, sier Midteide.

Bruk av biometri innebærer at man viser fingeren ved innsjekking, og deretter ved utgangen når man skal gå om bord i flyet. Dermed kan flyselskapene forvisse seg om at vedkommende er samme person.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.