DATATELE

Virusmakere lager helvete for deg

ØDELEGGENDE: Stadig flere opplever å få datamaskinen infisert av virus og annen digital styggedom. Å få blokkert maskinen med datavirus kan være en meget frustrerende og fortvilt situasjon.
ØDELEGGENDE: Stadig flere opplever å få datamaskinen infisert av virus og annen digital styggedom. Å få blokkert maskinen med datavirus kan være en meget frustrerende og fortvilt situasjon.Bilde: Colourbox

Hindrer uønsket besøk

  • F-Secures produkter og tjenester sikrer privat- og bedriftsmarkedet mot datavirus og andre angrep via Internett og mobile nettverk.
  • Selskapet har løsninger for antivirus, lokal brannmur med inntrengingsvern, antispam og antispyware.
  • I bedriftsmarkedet tilbyr F-Secure også sentralstyrte løsninger for både klienter og datarom.


Dette er F-Secure

  • F-Secure ble grunnlagt i 1988, og har vært notert på Helsinki-børsen siden 1999.
  • Selskapet er bygget på et globalt nettverk av servicepartnere, forhandlere og distributører i mer enn 50 land. F-Secure.
  • Selskapet har sitt hovedkvarter i Helsinki, Finland med kontorer i USA, Frankrike, Tyskland, Italia, Sverige, Storbritannia, Japan og Norge.
  • Med en omsetningsvekst på over 50 prosent i 2004 er F-Secure den antivirus- og brannmursprodusenten som vokser raskest i verden.

Hovedbudskapet i F-Secures halvårsrapport om datasikkerhet er at trusselbildet er tilsynelatende forutsigbart.

Men dette er bare tilsynelatende, fordi tendensen viser at virusskriverne har gått under jorden. Før viste virusjegerne stort sett hvor fienden befant seg. Slik er det ikke i dag.

Ondsinnet kode

Selv om antall kjente virus hadde en jevn økning gjennom året var tendensen i 2006 et betydelig dropp i antall synlige angrep fra ormer, virus og annen ondsinnet kode.

Såkalte booby trapped files (som aktiveres av brukerens aktivitet på PC-en) og rootkits er dfet siste halvåret blitt mer vanlig.

Komplisert e-post-orm

Omfanget av spam nådde også rekordhøye nivåer i året som snart ebber ut.

Et av årets største utbrudd av e-post-ormer, Warezov, viste seg å være langt mer komplisert enn først antatt.

Lang tids bekjempelse avslørte at virusskriverne hadde iverksatt en godt regissert kampanje for å unngå å bli oppdaget, slik at de senere kunne generere et stort antall spam.

Alvorlige sårbarheter

Forskning har også avdekket alvorlige sårbarheter i Cross Site Scripting (XSS) som truer mange av de mest populære nettstedene for nettverksbygging (social networking).

Ekspertene i F-Secure stiller spørsmål om såkalt social software kan være den neste store arenaen for virusforfattere som ønsker å spre web applikasjonsormer.

Mobilen går ikke fri

På den mobile arenaen har F-Secure registrert en økning i antall angrep, både basert på eksisterende koder og helt nye.

Etterforkning av mobil spyware har også avdekket en opplomstring av selskaper som livnærer seg på å selge utstyr for å overvåke andres kommunikasjon via mobiltelefon.

Her finner du rapporten

Her kan du se du en videoversjon av rapporten med forskningssjef Mikko Hypponen.

Du kan også se F-Secure sin rapport om datasikkerhet i sin helhet på denne adressen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.