PRODUKSJON

Vinner terreng

19. apr. 2001 - 15:20

Årets Hannovermesse viser at automatisering sprer seg til flere og flere teknologiområder og har stadig økende betydning for industrien. Det som tidligere var en gigantisk industrimesse, er nå dominert av utstillere innen automatisering og beslektede områder.

1500 utstillere på Factory Automation skal bruke 75.400 kvadratmeter utstillingsflate til å vise nyheter og trender innen alt fra sensorer, aktuatorer, roboter og måleutstyr, til mikroteknologi, laserteknikk, industriell IKT og bildebehandling.

Flere delmesser

I tillegg inkluderes fagområdet automatisering også av delmessen for transmisjons- og fluidteknikk, som i år har fått navnet Motion, Drive & Automation: 1300 utstillere legger beslag på 60.000 kvadratmeter utstillingsareal.

Industriell informasjonsteknologi og programvare er også en stadig større del av komplette automatiseringsløsninger. I fjor ble fagområdet skilt ut som en egen messe under tittelen Software drives my business. I år presenteres det av 300 utstillere i to haller på til sammen 10.000 kvadratmeter. Stikkordene er Internett, e-handel, desentralisert automatisering, programvare som overtar for maskinvare, dataassistert konstruksjon (DAK) og programvare for produksjon, utvikling og datastyring.

Mikroteknologi

Den første europeiske fagmessen for mikroteknologi introduseres under årets Hannovermesse. På 5000 kvadratmeter skal det vises knøttsmå systemer som kombinerer biologiske, elektroniske, kjemiske, mekaniske, optiske og strømningstekniske funksjoner.

Verdensmarkedet for mikroteknologi vil ifølge prognosene dobles til 900 milliarder kroner årlig i løpet av to år. I Hannover blir det vist produkter og tjenester for industriell kommunikasjon, maskinelementer, medisinsk bruk og mikroenergioverføring, med vekt på praktiske anvendelser.

Blant utstillerne er Sintef Elektronikk og Kybernetikk, avdeling mikroteknologi, som presenterer sensorer for blant andre bilindustrien og oljebransjen.

– Mye tyder på at Hannovermessen med det nye konseptet kommer til å bli den viktigste fagmessen for mikroteknologi. Det var den viktigste grunnen til at vi valgte å stille ut her, sier Geir Uri Jensen fra Sintef til Teknisk Ukeblad.

Fortsatt få norske

Antallet norske utstillere er i likhet med tidligere år svært få: Tordivel prøver å nå ut i verden med selskapets kamerabaserte maskinsyn-løsninger for automatisk overvåking av produksjonsprosesser. Polydisplay deltar på en fellesstand for flate display.

Den nordiske kraftbørsen Nordpool er medutstiller hos Leipzig Power. Deltar gjør også Wind Cast Group – som holder til i Kristiansand og er moderselskapet til en del bedrifter som produserer støpte komponenter til vindkraftanlegg. Sperre Støperi er med i år som i fjor. Det er også Norsk Hydro Electrolysers, hvis direktør Christopher Kloed skal holde et innlegg på energikongressen Energy Summit, som avvikles den 24. og 25. april i tilknytning til messen. Også direktøren i Statnett, Odd Håkon Hoelsæter, skal holde et foredrag.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.