PRODUKSJON

Vinn eller forsvinn

Reaksjonene fra de besøkende betyr mye for markedsmulighetene til to norske og tre svenske leverandørers nyutviklede feltbussinstrumenter.

– En referanseinstallasjon kan være minst like mye verd for leverandørene som store reklamekampanje, mener leder for automatiseringsavdelingen på Gruvøen, Ingvar Svensson.

– Jeg stoler mer på det mine kolleger forteller enn jeg stoler på selgere, brosjyrer og annonser, legger han til.

Fra Norge

Pilotanlegget på Gruvøen består av feltbussutstyr fra de norske selskapene Fint og Skotselv Instrumentering – og fra svenske BTG Pulp and Paper Technology, Palmstierna Instruments og Pondus Instruments. Sammen utgjør de leverandørkoalisjonen Fieldbus Node Consortium (FNC).

FNC-samarbeidet, som er gjennomført innen rammene av et Eureka-prosjekt, er delvis finansiert av Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond (SND).

Referanseanlegget ble satt i drift i midten av mai i år og har siden gått uavbrutt. For Gruvøens folk er hensikten med prosjektet å få erfaring med feltbuss. Erfaringene skal brukes til å vurdere automatiseringsteknologi til kommende prosessanlegg.

– Selv om det nye utstyret virker, er vi er ennå ikke helt overbeviste om at selve feltbussteknologien fungerer godt nok, sier Svensson.

Feltbussutstyr ble nylig vurdert i forbindelse med et nytt inndampingsanlegg, men papirfabrikken har ennå ikke våget å ta det store spranget.

Komplisert teknologi

Årsakene er flere. Systemingeniør Tomas Mörk erfarte at det gamle kontrollsystemet fra ABB var dårlig egnet til å håndtere feltbussignaler. Det nye ABB-konseptet Industrial IT er trolig bedre tilpasset teknologien. En betaversjon av det nye systemet skal monteres i anlegget i høst.

Fagfolkene på Gruvøen har også lært at feltbussteknologi er mye mer komplisert enn de trodde. Kunnskapen om teknologien er mangelfull også hos de store leverandørenes lokale representanter. Ekspertene sitter i utlandet og er vanskelige å komme i kontakt med.

Samme erfaring har nordmannen Halvor Landet, som er prosjektleder for anlegget. Han er en av Nordens fremste feltbusspesialister og sitter selv på leverandørsiden – som daglig leder for Fieldbus International AS (Fint).

Fint har både levert sitt eget utstyr til anlegget og utviklet feltbussteknologi for de fire andre leverandørene i FNC.

Les mer i Teknisk Ukeblad 39, uke 43

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.