ENERGI

Vindturbiner tåler ikke norsk vind

Camilla Aadland
5. sep. 2005 - 10:41

Energidirektør Kenneth Brandsås i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk opplever mange tekniske problemer med utenlandske vindturbiner.

Han tror ikke disse er godt nok tilpasset hardføre norske forhold.

– Vår erfaring er at utenlandske vindturbiner har utstyr som ikke holder mål over levetiden. Blant annet er girskifter vanlig, sier Brandsås. Det er noe av bakgrunnen for at NTE har gått inn som eier av den norske vindturbinprodusenten Scan Wind.

Bedre teknologi

– Vi ønsker å få frem ny norsk teknologi som er tilpasset norske forhold med vær og vind, forteller energidirektøren.

Blant annet vil han å prøve ut vindturbiner uten gir. – Vi vil ha frem bedre teknologi enn det vi har sett til nå, sier Brandsås.

NTE har i dag to vindkraftverk i drift i Nord-Trøndelag: Vikna vindturbinpark på Husfjellet og Hundhammerfjellet vindturbinpark.

I tillegg har NTE fått konsesjon for Norges hittil største vindturbinpark på Ytre Vikna med inntil 249 MW ytelse.

Røffe forhold også andre steder

Også Statkraft er i gang med vindkraft i Norge, med vindparker på Hitra og Smøla. Smøla ble åpnet høsten 2002.

– Våre første turbiner har gått i tre år nå. De er danske, og vi har ikke hatt problemer med dem. Det er ikke bare Norge som har tøffe forhold, det finnes vindturbiner både i Alpene og i Antarktis, sier prosjektleder Morten Henriksen i Statkraft.

Han bekrefter at det finnes vindturbiner som ikke er designet for norske forhold, men sier at det er lett å sørge for å få riktige turbiner når man går ut med kravspesifikasjonen. Han tror ikke nødvendigvis norske vindturbiner er bedre enn de danske.

– Norske vindturbinprodusenter må konkurrere på like vilkår som internasjonale leverandører, sier Henriksen.

Ifølge Henriksen er girproblemer noe som var mer aktuelt for noen år siden.

– Det var en lang rekke girhavarier i 1998/99, men da ble det satt i gang et stort forskningsarbeid. Leverandørene begynte med en ny type kvalitetskontroll og design av girene, blant annet med et aktivt filtreringssystem for oljen. Siden dettte har det ikke vært problemer, sier prosjektlederen.

Kompetansen viktigst

Informasjonssjef Lars Nermoen i Hydro Marked understreker at det viktigste for Hydro er at leverandørene har kompetanse og kunnskap, ikke hvor de kommer fra.

– I Norge er det to forhold som gjør at vi skiller oss ut. Det er kaldere og vi har gjennomsnittlig høyere vindstyrke, sier Nermoen.

På Havøygavlen i Finnmark har Hydro benyttet seg av en tysk leverandør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har opplevd at det har vært svakhet på interne komponenter i girene, men det har vi rettet opp. Vi kan ikke bombastisk påstå at det har noe med hvor turbinene kommer fra, understreker Nermoen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.