Vindstille daler velges for vindkraft

Vindstille daler velges for vindkraft
(Bilde: Anders J. Steensen)
  • ons

STAVANGER: Lysesjefen mener politikerne er på ville veier.

– Vi har kanskje det beste vindkraftprosjektet i Norge. Men det ønsker ikke våre politikere. De vil ha vindturbinene nede i daler hvor det ikke er vind, sier Eimund Nygaard. Prosjektet han betegner som det beste i Norge er Ulvarudla i Bjerkreim, Time og Gjesd kommuner.

– Jeg håper myndighetene forstår at vindkraftverk må bygges ut der hvor det er infrastruktur tilgjengelig og det er mulig å distribuere kraften til de store forbrukerne, sier Nygaard.

Les også: Flytt vindturbin - få 10 prosent mer energi231 MW

Ulvarudla er en omfattende utbygging. Hele 77 vindturbiner med samlet effekt på 231 MW er det Lyse ønsker å bygge ut.

Produksjonsdirektør Arne Aamodt i Lyse forteller at de har beregnet kraftutbytte til 830 GWh årlig.

– Effekten tilsvarer halvannet Altakraftverk, mens produksjonen er 30 prosent høyere. Området er kanskje det stedet i Norge med mest stabile vindforhold, sier Aamodt.

Rett på stamnettet

Det er allikevel ikke vindforholdene som er vindkraftverkets største fordel. Det er plassering i forhold til eksisterende infrastruktur.

– Vi har en 300 kV kraftlinje gjennom området, og det byr på svært små vanskeligheter å koble oss opp mot denne, sier Aamodt.

Les også:

Konsesjonssøknaden ble utarbeidet i 2006 og alle økonomiske beregninger er i 2006 kroner.

– Våre beregninger viser at kraftprisen vil ligge på 34 til 36 øre per kilowattime. Det gjør utbyggingen konkurransedyktig også overfor nye vannkraftverk, sier Aamodt.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå