FORUM

Vindmøller på Hitra og Smøla

Omfanget av disse planene gjorde meg skremt. Med min bakgrunn så jeg det da som min plikt å informere om hvilke ville veier man hadde slått inn på.

Jeg liker ikke utsiktene til å få tusenvis av enorme vindmøller på høydedrag langs kysten, men det er ikke bare det estetiske aspektet jeg er opptatt av. I innlegg i Adresseavisen og Aftenposten og i direkte korrespondanse med bl.a. NVE og Statkraft har jeg påpekt at teknikken også tilsier at det er mye mer fornuftig å satse på gasskraft. Det har bl.a. sammenheng med at store vindmøller går med bare 10-20 o/min (omdreininger pr. minutt), mens turbiner og generatorer i gasskraftverk går med 3000 o/min. Den effekten man får ut av en generator er proporsjonal med turtallet, så maskineriet blir enormt mye større med vindkraft enn med gasskraft. Dessuten sitter det i toppen av over tusen 70-80 meter høye tårn, der en eneste gasskraftgenerator på bakkenivå i en lett tilgjengelig bygning gjør samme nytten. Gasskraftgeneratoren kan også produsere når man har behov for det, ikke bare når det blåser.

På Hitra er det sannsynligvis for sent å få gjort noe. Jeg har forgjeves forsøkt å få Statkraft til å fortelle meg hva de har tenkt å gjøre på Smøla, om de vil ta hensyn til mine advarsler og innvendinger, eller om de ufortrødent vil fortsette å gjøre som politikere og miljøaktivister ber dem om. En tilbakemelding jeg har fått fra NVE forteller om stor skepsis til vindkraft innen EU og at i Irland er det full stopp.

Odd W. Andersen

Pensjonert professor i elkraftteknikk, NTH/NTNU

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.