KRAFT

Vindkraftkommunene krever sin del av kaka

¿ Dersom vi ikke får på plass et skikkelig skatteregime, er vi redde for at det i fremtiden kan bli vanskelig å få tildelt konsesjoner for vindkraft, mener LNVK.
¿ Dersom vi ikke får på plass et skikkelig skatteregime, er vi redde for at det i fremtiden kan bli vanskelig å få tildelt konsesjoner for vindkraft, mener LNVK. Bilde: colourbox.com

Landssammenslutninga av Norske vindkraftkommuner (LNVK) krever et regelverk som sikrer vindkraftkommuner en andel av verdiskapningen ved vindkraftutbygging, slik vannkraftkommuner blir kompensert i dag.

40 kommuner langs hele norskekysten står bak kravet.

Vil sikre seg

Dette var et av hovedtemaene da LNVK avviklet sitt landsmøte i Oslo tirsdag.

– I dag eksisterer det ikke noen rettighetsbaserte ordninger som sikrer vindkraftkommunene kompensasjon og andeler av fortjenesten ved bruk av de lokale vindressursene. Vi møter stor forståelse for vårt krav hos myndighetene, men dessverre viser det seg at viljen til å finne en løsning, ikke nødvendigvis er like stor, sier leder og ordfører i Smøla kommune, Iver Nordseth (V).

Eget skatteregime

LNVK har utarbeidet et forslag til det den kaller «lønnsomhetsbasert skatteregime», som de mener vil sikre både prosjektenes lønnsomhet og inntekter til kommunene.

– Dersom vi ikke får på plass et skikkelig skatteregime, er vi redde for at det i fremtiden kan bli vanskelig å få tildelt konsesjoner for vindkraft. Vi registrerer tiltakende misnøye og flere aktive «motvindaksjoner» i kommunene, og uten lokalpolitisk samtykke, blir det heller ingen utbygging av vindkraft, forteller Nordseth. (©NTB)

Les mer om: