ENERGI

Vindkraftbransjen vil bygge turbiner tettere på bebyggelsen

Norsk vindkraftbransje ønsker å sette opp vindturbiner tettere på bebyggelsen enn det som er vanlig i dag. I tillegg vil de ha lavere skatt. 

Norske vindkraftprodusenter vil ha vindturbinene nærmere folk. Her ser vi vindturbinene i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.
Norske vindkraftprodusenter vil ha vindturbinene nærmere folk. Her ser vi vindturbinene i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness/NTB
10. aug. 2023 - 09:02

Fornybar Norge, NHOs medlemsorganisasjon for vindkraftutbyggere, ber om at det blir enklere å bygge mindre vindkraftverk nær allerede eksisterende infrastruktur, skriver Klassekampen.

Bransjen kaller små vindkraftprosjekter som kan bygges i tilknytning til allerede eksisterende infrastruktur for «nærvind».

Men for å få dette til vil Fornybar Norge ha lavere skatt, og adgang til å bygge turbinene tettere på bebyggelse enn dagens veiledende grense på 800 meter. I tillegg ber bransjen om raskere konsesjonsbehandling.

– Det burde ikke ta åtte år å få igjennom et slikt anlegg, sier Daniel Flo, rådgiver i Fornybar Norge.

Flo ser for seg mindre vindparker med 1–5 turbiner på industritomter eller veier og annen infrastruktur. Men turbinene vil være like store, mellom 80 og 120 meter.

Han peker på at det er flere fordeler og lavere kostnader om man bygger nær eksisterende infrastruktur.

Slik så det ut da bruelementene til Randklev bru ble løftet på plass igjen. Brua brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen.
Les også

Bane Nor slår alarm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.