ENERGI

Vindkraft til hvert hus

SPAR STRØM: En mikroturbin på taket kan gi strøm til å drive de fleste apparatene du har i huset. Ikke behøver det å blåse storm heller: En og en halv sekundmeter vind er nok, hevder engelskmennene.
SPAR STRØM: En mikroturbin på taket kan gi strøm til å drive de fleste apparatene du har i huset. Ikke behøver det å blåse storm heller: En og en halv sekundmeter vind er nok, hevder engelskmennene. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
2. sep. 2005 - 07:58

I United Kingdom får de det til: Energy Saving Trust skal dele ut millioner av UK pund.

De som får støtte er folk som satser på å sette opp en mikroturbin på en kW på taket!

Turbinen kobles via normalt støpsel rett inn på lysnettet i boligen. På en ”windy day” kan den drive så vel DVD- og CD-spillere, TV, fryser, kjøleskap som en god del lyspunkter.

Trenger lite vind

Turbinene fungerer fra vindstyrker på 1,5 sekundmeter, altså en meget svak bris.

Hemmelighetene er to: En høyeffektiv turbingenerator og en anordning som glatter ut strømmen. Det går jo ikke an å tilføre nettet elektrisitet som varierer som bare det - særlig i frekvens.

Bilteknologi

Sofistikert elektronikk er svaret. Den er kjent fra hybridbiler allerede, sier doktor David Deacon, sjef for kanadiske Azure Dynamics.

Det er de som står for teknikken bak Hvermannsens vindturbin. Teknikken antas å kunne spare strømregningen din med en tredel – om du bor i UK – og å vesentlig redusere utslippene av karbondioksid, om du får strømmen fra en kullfyrt kraftverk.

Et skotsk selskap er på vei inn på det nordiske markedet med et liknende vindturbinverk til husmontering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.